Acasă » Electricitate » CE a aprobat finanțarea rusă pentru construcția cele două noi reactoare de la Paks (Ungaria)

CE a aprobat finanțarea rusă pentru construcția cele două noi reactoare de la Paks (Ungaria)

6 martie 2017
Electricitate
Paks nuclear
energynomics

Comisia Europeană a aprobat, luni, investiţiile pe care Ungaria, cu sprijinul Rusiei, intenţionează să la aloce în proiectul construcţiei a două noi reactoare ale centralei nucleare ungare de la Paks. Investiția se ridică la 12,5 miliarde de euro și este finanțată în proporție de 80% printr-un împumut acordat de Rusia, relatează AFP.

Finanțarea poate fi considerată drept un ajutor de stat din partea Rusiei, dar guvernul ungar s-a angajat să „limiteze posibilele distorsiuni la adresa concurenţei”, a explicat Executivul european, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în urma anchetei efectuate de Comisia Europeană, proiectul construcţiei a două noi reactoare ale centralei nucleare ungare de la Paks s-a dovedit a fi viabil din punct de vedere economic şi conform regulilor existente în materie de concurenţă.

”În cursul investigaţiei noastre, Guvernul ungar a făcut angajamente substanţiale, ceea ce a permis Comisiei să aprobe investiţia în conformitate cu prevederile UE privind ajutoarele de stat”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.
Oficialii din Moscova şi Budapesta au semnat în decembrie 2014, contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks. În virtutea acordului semnat între cele două părți, Ungaria va primi de la compania rusă Rosatom un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%, mai relatează AFP.
Centrala de la Paks a fost construită în anul 1980 şi furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *