Acasă » Petrol și Gaze » CE: Angajamentele asumate de Gazprom răspund obiectivelor UE privind piața gazelor naturale

CE: Angajamentele asumate de Gazprom răspund obiectivelor UE privind piața gazelor naturale

energynomics

Comisia Europeană a anunţat că angajamentele asumate de grupul rus Gazprom îndeplinesc obiectivele fixate de UE în materie de concurenţă în ceea ce priveşte pieţele gazelor din Europa Centrală şi de Est, informează AFP.

“Considerăm că angajamentele asumate de Gazprom vor permite fluxul liber de gaze naturale în Europa Centrală şi de Est, la preţuri competitive. Aceste angajamente răspund preocupărilor noastre în materie de concurenţă şi oferă o soluţie orientată spre viitor, care este în concordanţă cu normele UE. De fapt, ele contribuie la o mai bună integrare a pieţelor gazelor naturale în regiune”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestage.

În luna aprilie 2015, CE a transmis o Comunicare privind obiecţiunile în care şi-a exprimat opinia preliminară potrivit căreia Gazprom a încălcat normele antitrust ale UE, aplicând o strategie globală de compartimentare a pieţelor gazelor din Europa Centrală şi de Est. În cazul în care Gazprom nu va respecta angajamentele, Comisia poate aplica o amendă de până la 10% din cifra de afaceri mondială a companiei, care în 2015 s-a ridicat la 82,9 miliarde de euro.

Gazprom este furnizorul dominant de gaze în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *