Acasă » Interes general » CE a adoptat REPowerEU: Țintele RES cresc la 45% în 2030, finanțările – cu sute de miliarde de euro

CE a adoptat REPowerEU: Țintele RES cresc la 45% în 2030, finanțările – cu sute de miliarde de euro

19 mai 2022
Interes general
Bogdan Tudorache

Comisia Europeană a prezentat astăzi Planul REPowerEU, care prevede schimbări majore, necesare pentru asigurarea independenței față de resursele rusești, a anunțat Executivul comunitar.

Potrivit unui comunicat de pe site-ul Comisiei consultat de Energynomics, principalele modificări includ creșterea țintei pentru 2030 pentru sursele regenerabile de la 40% la 45% și noi finanțări de miliarde de euro, necesare pentru a stimula investițiile.

Comisia propune, deasemenea, îmbunătățirea măsurilor de eficiență energetică pe termen lung, inclusiv o creștere de la 9% la 13% a țintei obligatorii de eficiență energetică în cadrul pachetului „Fit for 55” din legislația aferentă European Green Deal (Pactul Verde European).

Diversificarea ofertei de gaze constituie, de asemenea, un pilon important al noii strategii.

„Strategia energetică externă a UE adoptată astăzi va facilita diversificarea energiei și construirea de parteneriate pe termen lung cu furnizorii, inclusiv cooperarea cu privire la hidrogen sau alte tehnologii ecologice”, spun oficialii CE.

Pe lângă propunerea CE de a crește ținta principală pentru 2030 pentru sursele regenerabile de la 40% la 45% în cadrul pachetului Fit for 55, noua strategie prevede, de asemenea, „o strategie solară dedicată a UE pentru a dubla capacitatea fotovoltaică până în 2025 și pentru a instala 600 GW până în 2030”.

De asemenea, prevede „o inițiativă pentru acoperișuri solare cu obligația legală de a instala panouri solare pe clădiri publice și comerciale noi și clădiri rezidențiale noi” și „dublarea ritmului de implementare a pompelor de căldură și măsuri pentru integrarea geotermală și a energiei solare termice în sisteme de încălzire urbane și comunale modernizate.”

Strategia promite, de asemenea, „procese de autorizare scurtate și simplificate” pentru regenerabile.

Acesta stabilește un obiectiv de 10 milioane de tone de producție internă de hidrogen regenerabil și 10 milioane de tone din importuri până în 2030, pentru a înlocui gazele naturale, cărbunele și petrolul în industriile și sectoarele de transport greu de decarbonizat. „Pentru a accelera proiectele de hidrogen, sunt rezervate fonduri suplimentare de 200 de milioane de euro pentru cercetare”, se arată în document.

Creșterea finanțării

Realizarea obiectivelor REPowerEU necesită o investiție suplimentară de 210 miliarde de euro până în 2027. Acesta este un avans necesar pentru independența și securitatea Uniunii. Reducerea importurilor rusești de combustibili fosili poate aduce economii de aproape 100 de miliarde de euro pe an. Aceste investiții trebuie să fie acoperite de sectorul privat și public și la nivel național, transfrontalier și al întregii UE.

Pentru a sprijini REPowerEU, 225 de miliarde de euro sunt deja disponibile în împrumuturi în cadrul facilităților de tip RRF (în România, PNRR –n.r.). Comisia a adoptat astăzi legislație și orientări pentru statele membre cu privire la modul de modificare și completare a PNRR-urilor lor în contextul REPowerEU. În plus, Comisia propune să mărească pachetul financiar RRF cu 20 de miliarde de euro în granturi din vânzarea certificatelor din Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii deținute în prezent în Rezerva de stabilitate a pieței, pentru a fi licitate într-un mod care să nu perturbe piața. Ca atare, certificatele de carbon ETS nu numai că reduc emisiile și utilizarea combustibililor fosili, ci contribuie și la strângerea fondurilor necesare pentru a obține independența energetică.

În cadrul actualului buget multianual (MFF), politica de coeziune va sprijini deja proiectele de decarbonizare și tranziție ecologică cu până la 100 de miliarde de euro prin investiții în energie regenerabilă, hidrogen și infrastructură. În plus, 26,9 miliarde de euro din fondurile de coeziune ar putea fi puse la dispoziție prin transferuri voluntare către RRF. Alte 7,5 miliarde de euro din Politica Agricolă Comună sunt, de asemenea, puse la dispoziție prin transferuri voluntare către RRF. Comisia va dubla finanțarea disponibilă pentru apelul la scală largă din 2022 a Fondului pentru Inovare în această toamnă, la aproximativ 3 miliarde de euro.

Rețelele transeuropene de energie (TEN-E) au contribuit la crearea unei infrastructuri de gaze a UE rezistente și interconectate. Este necesară o infrastructură suplimentară limitată de gaze, cu investiții estimate la aproximativ 10 miliarde de euro, pentru a completa lista actuală de proiecte de interes comun (PCI) și a compensa pe deplin pierderea generată de renunțarea la importurile de gaze rusești. Totodată, accelerarea PCI-urilor pentru energie electrică va fi, de asemenea, esențială pentru adaptarea rețelei electrice la nevoile viitoare. Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) va sprijini acest lucru, iar Comisia lansează astăzi o nouă cerere de proiecte, cu un buget de 800 de milioane de euro, urmând să urmeze o altă cerere la începutul anului 2023.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *