Acasă » Electricitate » Capacitățile eoliene şi solare au furnizat anul trecut 12% din electricitatea mondială

Capacitățile eoliene şi solare au furnizat anul trecut 12% din electricitatea mondială

13 aprilie 2023
Electricitate
energynomics

Turbinele eoliene şi panourile fotovoltaice au fost responsabile anul trecut pentru un nivel record de 12% din producția globală de electricitate, în creştere față de 10% în 2021, dar sunt în continuare cu mult în urma cărbunelui, care rămâne principala sursă mondială de electricitate, arată un raport publicat miercuri de think tank-ul Ember, informează AFP.

Pentru cel de al patrulea raport anual ‘Global Electricity Review’, Ember a analizat datele cu privire la producția de electricitate din 78 de țări care, împreună, sunt responsabile pentru 93% din cererea mondială de electricitate. Concluzia la care au ajuns experții think tank-ului este că toate sursele de energie regenerabilă plus energia nucleară au fost responsabile anul trecut pentru 39% din producția mondială de electricitate, un nivel record potrivit autorilor raportului, restul fiind acoperit de combustibilii fosili (gaze naturale, petrol, cărbune), conform Agerpres.

Comparativ cu situația din 2021, ponderea energiei fotovoltaice în producția mondială de electricitate a crescut cu 24%, iar cea a energiei eoliene cu 17%.

Chiar şi în contextul crizei globale a gazelor naturale şi a faptului că unele țări au repornit vechile termocentrale pe cărbune pentru a face față cererii, producția de electricitate pe bază de cărbune a crescut cu 1,1%, în timp ce producția de electricitate pe bază de gaze naturale a scăzut cu 0,2% din cauza prețurilor ridicate la acest combustibil.

„În pofida acestor progrese, cărbunele rămâne cea mai mare sursă de electricitate la nivel mondial, producând 36% din electricitatea mondială în 2022”, subliniază autorii raportului.

Folosirea în continuare a gazelor naturale şi a cărbunelui pentru a răspunde la cererea de electricitate a avut drept consecință „creşterea cu 1,3% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la un nou record de 12 miliarde tone de echivalent CO2 în 2022”. Cu toate acestea, autorii raportului consideră că este posibil ca anul 2022 să fie cel în care emisiile legate de sectorul energetic au atins vârful fiind şi ultimul an de creştere a energiei produse din combustibili fosili.

Pentru 2023, experții se aşteaptă la o uşoară scădere (minus 0,3%) a producției de electricitate pe bază de combustibili fosili, scăderi mai importante fiind prognozate pentru următorii ani pe măsură ce se va accelera dezvoltarea capacităților eoliene şi fotovoltaice.

Un comentariu la „Capacitățile eoliene şi solare au furnizat anul trecut 12% din electricitatea mondială”

  1. Pingback: Capacitățile eoliene şi solare au furnizat anul trecut 12% din electricitatea mondială - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *