Acasă » Petrol și Gaze » Capacitățile de stocare a gazelor naturale din UE, pline în proporție de 90%

Capacitățile de stocare a gazelor naturale din UE, pline în proporție de 90%

18 august 2023
Petrol și Gaze
energynomics

Capacitățile de stocare a gazelor naturale din UE sunt deja pline în proporție de 90%, cu mult înaintea termenului limită stabilit pentru a se ajunge la acest nivel – 1 noiembrie – a anunțat vineri Comisia Europeană, transmit Reuters şi Bloomberg.

La 16 august, nivelul a ajuns la 1.024 TWh, sau 90,12% din capacitatea de stocare, echivalentul a peste 93 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale.

În 2022, Uniunea Europeană a investit semnificativ în importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) şi a adoptat reglementări pentru a majora capacitățile de stocare, pentru a evita deficitul în aprovizionare, în urma reducerilor importurilor de gaze ruseşti, după invadarea Ucrainei. Printre aceste reglementări se află stabilirea unui obiectiv obligatoriu la nivelul UE de umplere a facilităților de stocare la 90% până la 1 noiembrie, în fiecare an, conform Agerpres.

Anul trecut, Europa a importat prin conducte 62 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, un nivel cu 60% mai scăzut decât media din precedenții cinci ani, arată datele Comisiei Europene.

În acest an, livrările din Rusia către UE ar urma să scadă la 25 bcm, presupunând că fluxurile prin gazoductul TurkStream şi prin Ucraina sunt în linie cu volumele din decembrie 2022, a previzionat Agenția Internațională a Energiei (IEA).

„Piața energiei din UE este într-o situație mult mai stabilă decât era în august 2022. Investițiile în regenerabile şi în eficiența energetică pot întări şi mai mult poziția blocului comunitar”, a afirmat comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

Vineri, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 4,3%, până la 38,41 euro pentru un Megawatt-oră, din cauza temerilor privind aprovizionarea.

Nivelul gazelor din facilitățile de stocare variază în funcție de țară. State ca Germania, Ţările de Jos şi Spania au depăşit deja ținta UE, în timp ce în Franța nivelul este de aproximativ 84%, după ce livrările de energiei au fost perturbate de grevele la nivel național.

Deşi cotațiile la gaze în Europa sunt cu aproximativ 90% mai scăzute decât în perioada de vârf a crizei din 2022, nervozitatea de pe piețe şi volatilitatea intensă se vor menține, apreciază analiştii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *