Acasă » Electricitate » Calotă, ANRE: România are nevoie de un plan de acțiune împotriva sărăciei energetice

Calotă, ANRE: România are nevoie de un plan de acțiune împotriva sărăciei energetice

18 iunie 2017
Electricitate
Bogdan Tudorache

România are nevoie de un plan de acțiune împotriva sărăciei energetice, deoarece aproximativ 47% din populație încă utilizează în continuare lemn și cărbune pentru încălzire, a declarat Emil Calotă, vicepreședinte al agenției de reglementare în domeniul energiei, ANRE.

„Sărăcia energetică a devenit o prioritate pentru ANRE. Cred cu tărie că avem nevoie de un plan național de acțiune împotriva sărăciei energetice”, a spus el, în cadrul întâlnirii Asociației agenţiilor naţionale de eficienţă energetică din Europa (EnR). Începând cu data de 23 februarie 2017, ANRE, prin intermediul Departamentului pentru Eficienţă Energetică, a preluat Preşedinţia anuală şi Secretariatul Asociaţiei EnR

Calota a explicat că, în timp ce în UE-28, doar 10% din populație are facturi și arierate neplătite la energie, în România cifra este de 29%. Aproximativ 14% dintre români nu își pot încălzi casa, în timp ce cifra europeană este de 11%. În mod surprinzător, locuințele cu ziduri cu fisuri și mucegai se află la același nivel, cifra situându-se la 15% în România și 15,7% în UE.

De asemenea, românii cheltuiesc 63 de euro lunar pentru energie, 60 de euro în mediul rural și doar 31 de euro în gospodăriile sărace, a explicat el.

Aproximativ 42% din încălzirea națională (de aproximativ 76TWh anual) este furnizată de gaze, în timp ce 32% sunt furnizate de biomasă (în principal prin arderea lemnului și a cărbunelui), 16% prin încălzirea urbană centralizată și 10% prin electricitate, la nivel național.

Circa 7,5 milioane de gospodării folosesc în principal lemne, cărbune și GNL pentru încălzire (47%), în timp ce 33% din gospodării utilizează centrale pe gaze. Doar 17% din gospodării sunt conectate la sisteme de încălzire municipale (SACET).

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *