Acasă » Termo » Calotă, ANRE: Creșterea prețului gigacaloriei trebuia făcută; subvenția ar putea fi însoțită de o scădere de TVA

Calotă, ANRE: Creșterea prețului gigacaloriei trebuia făcută; subvenția ar putea fi însoțită de o scădere de TVA

Bogdan Tudorache

Faptul că Primăria Capitalei a votat miercuri creșterea tarifelor aferente energiei termice acordate de Radet clienților din București cu până la 33%, în anumite cazuri, reprezintă o măsură curajoasă care trebuia luată, întrucât prețul nu mai reflecta condițiile pieței, a declarat pentru energynomics.ro Emil Calotă, vicepreședintele organismului de reglementare a pieței, ANRE.

”Facturile nu vor crește, iar subvenția ar putea fi însoțită de o măsură de scădere a TVA”, a spus Calotă. În plus, regimul de subvenționare s-ar putea schimba radical începând cu luna aprilie a anului viitor, când ar putea intra în vigoare noua lege a venitului minim garantat, sau ”de inserție”.

După cum energynomics.ro a precizat anterior, majorarea prețului gigacaloriei pentru București ar putea duce la suplimentarea necesarului de venituri al Radet cu circa 33,2 milioane euro. Astfel, în nota de fundamentare a hotărârii Consiliului General al Municipiului București ce avizează creșterile tarifare se menționează că noile tarife au fost stabilite în urma ”întâlnirii organizate la ANRE (arbitrul pieței energetice – n.r.) între reprezentanții Ministerului Energiei, ANRE, Electrocentrale SA (Elcen), Radet București și Primăriei Municipiului București”, avizate în ”prealabil de către autoritatea de reglementare.”

”Este vorba de aproape 140 de milioane de lei”, a declarat o sursă din piață pentru energynomics.ro. ”Asta va însemna noi datorii de circa 350-400 de milioane de lei la finalul acestui an”, a mai adăugat sursa citată.

În proiectul de hotârâre sunt prevăzute majorări de prețuri cu circa 31,8-32,9% pentru transport și distribuție, și cu 23,8-30,34% pentru producția de energie termică. ”În cazul în care se vor adopta serviciile efectuate de Radet în condițiile în care prețul energiei termice furnizate populației rămâne nemodificat, va fi necesară suplimentarea veniturilor Radet cu circa 137.300.000 lei/an (inclusiv TVA)”, se precizează în hotărâre.

După modificarea acestor tarife, vor crește și cele afișate de centralele de cartier și a celei de lângă Casa Presei.

Astfel, aici va fi necesară o suplimentare probabilă de 13,9 milioane lei pe an.

Însumate, cele două posibile subvenții s-ar ridica la aproximativ 151 milioane lei pe an în plus, sau aproape 33 milioane euro. Cu toate acestea, noile subvenții vor trebui acordate printr-o hotărâre ulterioară. Pentru anul curent nivelul actual al subvenției rămâne la circa 484 milioane lei (aproape 106,4 milioane euro).

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *