Acasă » Electricitate » Calotă, ANRE: Creșterea prețului Elcen, cauzată de majorarea prețului gazelor

Calotă, ANRE: Creșterea prețului Elcen, cauzată de majorarea prețului gazelor

9 ianuarie 2015
Electricitate
energynomics

Creșterea prețului de producție a energiei termice de la Elcen este cauzată de majorarea cu 13% a prețului la gazele naturale, componentă ce reprezintă 70-75% din costurile totale, a declarat, pentru Agerpres, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

El a subliniat că Elcen, asemenea tuturor celorlalți 37 de producători de energie termică din România, beneficiază de ajutor de stat privind cogenerarea de înaltă eficiență, ajutor pe care îl plătește toată populația României, prin factura de energie, și trebuie să prezinte anual ANRE costurile de producție.

“În fiecare an ANRE e obligată să analizeze și să ajusteze pentru anul următor prețul de producere a energiei termice și energiei electrice, pentru că vorbim de cogenerare. Pe baza datelor pe care le-a transmis Elcen în cursul anului 2014, până în septembrie, pentru că perioada de analiză este 1 iulie 2013 — 30 iunie 2014, perioada de analiză aferentă anului gazier, care este puțin modificat de anul calendaristic, pentru această perioadă se constată o creștere a costurilor aferente consumului de gaze naturale, creștere datorată prețului gazelor, care s-a majorat cu 13%.

Acesta reprezintă o componentă de 70-75% din total costuri, deci cea mai mare parte. Creșterea prețului gazelor s-a reflectat în creșterea prețului de producție cu 10,22% pentru consumatorii casnici, cu 1,91% pentru consumatorii non casnici racordați la RADET, cei ce primesc energie termică produsă de Elcen și furnizată prin RADET. Prețul pe care ANRE l-a aprobat pe baza datelor transmise de Elcen în cursul anului 2014, preț valabil de la 1 ianuarie 2015, este mai mare cu 10,22% pentru consumatorii casnici și, respectiv, 1,91% pentru consumatorii non-casnici”, a explicat Emil Calotă.

El a subliniat că acest preț de producție nu este cel de livrare, de furnizare, căruia i se adaugă tarifele de transport, distribuție și furnizare ale RADET.

“RADET spune că n-a modificat. Împreună, Elcen plus RADET, au un preț final, care este aprobat de ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice), nu e avizat de noi. Dar acest preț final, care e format din componenta Elcen și componenta RADET, se duce în Consiliul General al Capitalei și acolo, în funcție de nivelul de subvenționare, se stabilește prețul de facturare, preț pe care îl plătește consumatorul final de energie termică de la bloc, racordat la RADET.

Depinde de bugetul Capitalei, așa cum depinde de bugetul fiecărui oraș ce are un sistem centralizat de alimentare cu energie termică cât poate subvenționa pentru ca prețul la populație să stea pe loc, să scadă sau să crească. În cazul Bucureștiului e decizia Consiliului General ca această subvenție să rămână pe loc, să scadă sau să crească, în funcție de nivelul ei prețul de facturare devenind și el mai mare, mai mic sau stând pe loc. Am înțeles că domnul primar general al Capitalei a anunțat deja că Primăria face eforturi ca cel puțin pe ianuarie și februarie prețul final să nu se modifice, urmând să preia probabil prin creșterea subvenției această creștere obiectivă a prețului de producție de la Elcen, care se datorează creșterii prețului la gaze”, a spus vicepreședintele ANRE.

Acesta a menționat că în acest caz se poate vorbi despre o problemă de natură economico—financiară între Elcen, care produce energia termică, și RADET, care o transportă, distribuie și furnizează.

“Producătorul primește bani de la RADET, care primește bani de la populație și, respectiv, de la Primăria Capitalei, ori astfel sunt probleme greu predictibile, pentru că populația are probleme cu factura, iar primăria nu plătește, cred ,la timp subvenția”, a precizat Calotă.

Vicepreședintele ANRE și-a exprimat speranța că în acest an vor fi rezolvate problemele referitoare la fuziunea celor două societăți, astfel urmând să fie clarificată din punct de vedere economico-financiar evoluția tarifelor pentru energia termică.

“Să fim optimiști, să sperăm că în 2015 problemele istorice de furnizare a agentului termic în București se încheie sau intră într-o etapă evidentă de îmbunătățire odată cu fuziunea Elcen — RADET și implicit a clarificării din punct de vedere economico-financiar a evoluției prețului și tarifelor pentru energia termică, asta pe de o parte, iar pe de altă parte, așa cum a anunțat Parlamentul României, au pe agenda prioritară o lege a termoficării urbane în România, prin care nu doar Bucureștiul, ci și alte orașe mari să intre sau să aibă din punct de vedere legislativ niște condiții de îmbunătățire a serviciului de alimentare cu energie termică în regim centralizat”, a concluzionat vicepreședintele ANRE.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat marți că Primăria Capitalei va acoperi majorarea tarifului de producție a energiei termice în lunile de iarnă. Prețul gigacaloriei pentru bucureșteni este de 186 lei, de la 1 ianuarie 2015 , iar pentru companii aproape 217 lei.

ELCEN a comunicat că prețul gigacaloriei este stabilit de către ANRE, iar directorul general al societății, Gabriel Ignat, a subliniat pe pagina sa de Facebook că Primăria București nu a plătit subvenția la zi, prin urmare costurile cu consumul în Capitală sunt susținute tot pe seama Elcen și RADET. Sunt necesare demersuri reale pentru eficientizarea sistemului, mai crede acesta.

“Sunt trei acțiuni principale pentru creșterea calității serviciului de termoficare: liberalizarea treptată a prețului energiei termice, creșterea numărului de consumatori conectați în SACET (sisteme de încălzire centralizată – n.r.) și investitii în eficientizarea întregului sistem. Cele trei măsuri trebuie planificate și sincronizate astfel încât liberalizarea prețului gigacaloriei să fie făcută într-un mod suportabil pentru consumatori. E ușor de observat că Elcen nu poate întreprinde cei trei pași, motiv pentru care sustin fuziunea Elcen – RADET, cu respectarea legislației.”, a spus Gabriel Ignat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *