Acasă » Termo » C. Crețu (ELCEN): Planul de reorganizare arată că plata creanțelor se va face într-un procent foarte mare

C. Crețu (ELCEN): Planul de reorganizare arată că plata creanțelor se va face într-un procent foarte mare

5 iunie 2018
Cogenerare
Gabriel Avăcăriței

Autoritățile responsabile, adică ELCEN, având drept acționar majoritar Ministerul Energiei, și RADET București, deținută de Primăria Municipiului București, au preluat soluția de restructurare a sistemului centralizat de termoficare din București propusă de KPMG Restructuring privind ieșirea din blocajul financiar al ultimilor ani și realizare a investițiilor obligatorii pentru menținerea în funcțiune a sistemului de alimentare centralizat cu energie termică. Am discutat cu Claudiu Crețu, administrator special al ELCEN, cu câteva zile înainte ca principalii creditori ai societății aflate în insolvență din 2016 să se exprime cu privire la procedura de transfer al activelor ELCEN către o terță parte, controlată de municipalitatea București.

Stimate domnule Claudiu Crețu, în ce fel a evoluat situația financiară a ELCEN în perioada de după intrarea în insolvență? Este blocajul financiar provocat de încasările limitate mai puțin împovărător acum decât înainte de insolvență?

ELCEN a intrat în insolvență în octombrie 2016 și se află încă în perioada de elaborare a planului de reorganizare, care trebuie depus la judecătorul sindic cel târziu în iunie 2018, corelat cu depunerea planului de reorganizare a RADET. Cele două companii au intrat în insolvență simultan și sunt indisolubil legate, pentru că legea vorbește despre un sistem integrat de termoficare, astfel că situațiile și perspectivele ELCEN și RADET trebuie să fie analizate simultan.

Intrarea în insolvență a permis depășirea blocajelor despre care vorbiți, întrucât în această perioadă nu se percep penalități aferente datoriilor istorice. Pe exercițiul curent, în anul 2017 ELCEN a avut un profit brut de 45 milioane de lei, generat, e drept, de venituri neașteptate în urma evoluției prețurilor la energia electrică.

În condiții normale, ELCEN este o companie profitabilă, așa cum arată și primul trimestru al acestui an, interval în care am înregistrat un profit ușor. De această dată, performanțele financiare au fost afectate de nivelul mai redus al prețurilor din piața pentru ziua următoare, precum și de creșterea puternică a prețurilor la certificatele de CO2.

Care sunt elementele principale ale planului de reorganizare pe care l-ați realizat?

În prezent, au loc discuții între reprezentanții ELCEN și Primăria Municipiului București în vederea realizării sistemului integrat de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice către locuitorii bucureșteni cu consecința unei mai bune asigurări a nevoilor esențiale de utilitate și interes public general.

Ținând cont de faptul că atât RADET cât și ELCEN se află în insolvență și nu prezintă credibilitate și viabilitate pentru negocieri, achiziții, atragerea de fonduri structurale nerambursabile în vederea realizării investițiilor necesare reabilitării sistemului de termoficare, se caută cele mai bune soluții de eficientizare a sistemului și de creștere a calității vieții locuitorilor capitalei.

Elementul central, propus de administratorul judiciar, KPMG Restructuring, este achiziția activelor ELCEN de către PMB, prin Compania Municipală Energetică (CME). Aceasta va prelua și opera activele ELCEN și va asigura producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei electrice și termice în cadrul serviciului integrat de alimentare centralizată cu energie termică (SACET integrat). Noua entitate, aflată în afara procedurii de insolvență, va face posibilă revitalizarea sistemului de termoficare din capitală și poate demara acțiunile de atragere de fonduri structurale nerambursabile disponibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și/sau finanțări rambursabile bancare acordate de instituții financiare internaționale (BEI, BERD, BM etc.).

ELCEN va vinde toate activele și toate pasivele?

ELCEN va vinde toate activele și pasive la nivelul valorii activelor, adică o parte dintre creanțe, pentru că, potrivit legii, creanțele bugetare, către ANAF, nu pot fi transferate. Vor fi transferate celelalte, creanțele comerciale – către furnizorii de gaz, către bănci, creanțele chirografare etc.

Planurile de reorganizare corelate ale RADET și ELCEN vor trata inclusiv problema datoriilor istorice și ale penalităților, potrivit legii. Pentru ca reorganizarea să se poată realiza este nevoie ca toate părțile implicate, creditori și acționari, să înțeleagă acest mecanism și să îl aprobe. Varianta anterioară, care prevedea cumpărarea de către Primărie de la Ministerul Energiei a acțiunilor producătorului de energie termică ELCEN și, ulterior, preluarea acestuia prin absorbție de către RADET, cere mai mult timp decât avem la dispoziție, atât din perspectiva nevoilor de investiții în sistemul de termoficare, cât și din perspectiva absorbției fondurilor europene, opțiune accesibilă doar unor companii care nu sunt în insolvență.

În ce fel și de către cine vor fi evaluate activele ELCEN?

Activele ELCEN au fost evaluate în cadrul procedurii de insolvență de către Veridio SRL Evaluarea acțiunilor, potrivit OUG 61/2017, a fost în responsabilitatea Ministerului Energiei.

În ce pondere vor fi recuperate creanțele de către creditorii ELCEN, potrivit acestui plan de reorganizare prin transferul activelor și pasivelor?

În cadrul procedurii de insolvență s-a realizat o evaluare a activelor ELCEN, iar aceasta a arătat faptul că plata creanțelor se va face într-un procent foarte mare, dacă nu 100%, oricum aproape de acest nivel. Rata de recuperare va fi identică pentru toți creditorii chirografari, prin planul de reorganizare, iar ulterior, în urma unor negocieri, nivelul de recuperare va depinde de structura de finanțare pe care PMB și Compania Municipală Energetică o vor putea accesa. Poate fi 100% într-o perioadă mai lungă de timp sau o pondere mai mică într-o perioadă mai scurtă.

_____________________________________________

Interviul integrat poate fi citit în numărul din iunie 2018 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier acest număr (iunie 2018), în format tipărit, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

2 comentarii la „C. Crețu (ELCEN): Planul de reorganizare arată că plata creanțelor se va face într-un procent foarte mare”

  1. Bravo CRETULE, le-ai mai dat la amaratii aia de la ELCEN 2000 lei, ca te-ai speriat de un protest ilegal! Cineva o sa raspunda! Uitete ce a patit Udrea si Bica, o sa le urmezi! La puscarie!

  2. Mărgineanu Virgil

    Crețu Claudiu …, cum ai ajuns tu la conducerea Elcen? Ai fost ofițer de securitate, Nici măcar Politehnica, nu o ai! Ce salarii au cei din Elcen? O epavă comunistă, care sta să se scufunde! Gigacaloria subvenționată de nașa ta Gabi Firea, din banii publici! Elcen plutește și din banii celor care au centrale de apartament și plătesc impozite și taxe in București! Toate centralele Elcen trebuiesc demolate și construite altele mai economice, de asemenea și personalul excedentar din sistemul Elcen, care au salariile mărite nejustificat! Crețule atenție!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *