Acasă » Electricitate » BVB resimte impactul măsurilor fiscale anunțate de Guvern; sectorul financiar și cel energetic se depreciază puternic

BVB resimte impactul măsurilor fiscale anunțate de Guvern; sectorul financiar și cel energetic se depreciază puternic

19 decembrie 2018
Electricitate
energynomics

Bursa de la București a deschis ședința de miercuri cu scăderi masive în urma măsurilor fiscale anunțate de Guvern. Tendința s-a accentuat în orele următoare, astfel că în apropiere de ora 13, indicele principal BET afișa o pierdere de 8,93%; același declin era consemnat de indicele BET-TR, care reflectă evoluția celor mai lichide 10 acțiuni listate la BVB.

Indicele BET-NG, format din cele mai importante companii energetice listate pe piața de capital românească, scădea cu 7,35%.

Toate principalele acțiuni cotate se aflau pe pierdere, miercuri la prânz:

  • minus 15%, Banca Transilvania
  • minus 11,3%, BRD
  • minus 9%, OMV Petrom
  • minus 8,57%, Romgaz
  • minus 6,49%, Electrica
  • minus 4,87%, Transgaz
  • minus 4,7%, Conpet
  • minus 3,81%, Nuclearelectrica
  • minus 3%, Transelectrica

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat marți seară noi taxe pe activele bancare, pe societățile din energie și telecom: Proiectul de Ordonanță de Urgență a fost deja publicat pe site-ul ministerului și ar urma să fie adoptat până la finalul anului.

Măsura este deja puternic contestată de mediul de afaceri.

La rândul său, Bursa de Valori București s-a declarat îngrijorată de schimbările legislative planificate de Guvern. Într-un comunicat de presă, BVB precizează că a luat notă de efectele negative reflectate în scăderi importante ale indicilor bursieri ca urmare a proiectului de OUG anunțat recent de către Guvern. “Piața de capital locală, în care activează companii românești ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare viitoare, incluzând aici și o eventuală promovare a bursei la statutul de piață emergentă. Investitorii urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investițional fiind dat de predictibilitatea și stabilitatea legislativă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *