Acasă » Interes general » Burduja: E luată în calcul o prelungire a schemei de plafonare până în 2026

Burduja: E luată în calcul o prelungire a schemei de plafonare până în 2026

12 martie 2024
Interes general
energynomics

Schema de compensare – plafonare pentru energie ar putea fi prelungită până în 2026, iar un răspuns final sper să îl avem în maximum două săptămâni, a declarat într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„În trimestrul III al anului trecut, luând în calcul prețurile plafonate, deci cele plătite efectiv de români, România a avut al patrule cel mai ieftin gaz şi a cincea cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană. Sunt datele Eurostat pe trimestrul III din 2023. Sunt curios dacă aceste ştiri pozitive vor fi preluate. Avem în acest moment o schemă care funcționează şi a asigurat o stabilitate pentru clientul final şi asta a fost foarte important. A asigurat şi o predictibilitate pentru restul anului. E adevărat, am întâmpinat dificultăți pe partea de compensare a furnizorilor, acolo unde datoriile sunt semnificative la Ministerul Energiei şi cred că vorbim de undeva la 1,5 – 1,6 miliarde lei. În acest context, noi am luat în calcul faptul că prețurile din piață au scăzut şi atunci urmărim, împreună cu ANRE, o formulă de ajustare a schemei de compensare – plafonare, care să reflecte aceste prețuri mai mici din piață şi care să se simtă şi la nivelul românilor. În niciun, caz prețurile nu vor creşte la consumatorul final”, a spus Burduja, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă schema de compensare – plafonare ar putea fi prelungită şi după luna martie a anului viitor, ministrul Energiei nu a negat această variantă.

„E o variantă de prelungire a schemei de plafonare până în 2026, dar nu vreau să mă pronunț. Un răspuns final sper să îl avem în maxim două săptămâni, Vom purta o corespondență cu Comisia Europeană pe tema asta. Comisia ne lasă”, a precizat demnitarul.

La ora actuală, se află în vigoare o schemă de plafonare a prețurilor la energie, ce urmează să expire pe 31 martie 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *