Acasă » Interes general » Bulgaria: Solar MD inaugurează o nouă fabrică de baterii la Ruse

Bulgaria: Solar MD inaugurează o nouă fabrică de baterii la Ruse

5 mai 2023
Interes general
energynomics

Compania sud-africană Solar MD a inaugurat o nouă fabrică de baterii la Ruse, LiFePO4 Energy Storage, care va avea 70 de angajați.

Directorul executiv al Solar MD, Kaloyan Dimov, a inaugurat fabrica alături de parteneri din Turcia, Bulgaria și Ucraina. Fabrica de bayerii litiu-fier-fosfat (LFP) reprezintă prima extindere a operațiunilor companiei din Cape Town, Africa de Sud, unde compania a lansat producția în 2015, potrivit Balkan Green Energy News.

Compania va crea 70 de locuri de muncă cu normă întreagă, deși, inițial, va avea doar 15 angajați.

„Avem clienți în Bulgaria, România, Turcia și Orientul Mijlociu. Deoarece aprovizionarea este foarte lentă din Africa de Sud, am decis să deschidem această fabrică mai mică în Ruse și să cooperăm cu parteneri locali pentru unele din piesele bateriilor. Aici se va face doar asamblarea finală a bateriilor. Pilele sunt fabricate în China”, a explicat Dimov.

Noua unitate va optimiza, de asemenea, software-ul proprietar pentru produsele finale. Sistemul în sine este gratuit, dar clienții plătesc 180 euro pentru hardware.

„Vrem să începem cu aproximativ 60 MWh pe an. Asta înseamnă asamblarea a 20 de baterii pe zi. După aceea, ne gândim să ne extindem”, a spus Dimov. Solar MD își livrează deja produsele în Turcia. CEO-ul a evaluat anterior investiția în Bulgaria la 1,53 milioane euro și a spus că fabrica va produce baterii pentru clienții locali și europeni.

Solar MD este cel mai mare producător de sisteme de stocare a energiei din Africa, cu peste 7.000 de proiecte finalizate, a susținut Dimov. Compania este, de asemenea, membru co-fondator al Asociației pentru Producția, Stocarea și Comercializarea Energiei Electrice (APSTE) din Bulgaria.

Pe piața sa de origine, compania furnizează sisteme de stocare litiu-ion pentru aplicații rezidențiale, comerciale și la scală de utilitate, inclusiv mine și municipalități mici, potrivit site-ului său. Solar MD cumpără celulele bateriilor de la CATL, din China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *