Acasă » Petrol și Gaze » Bulgaria: Grant UE de 78 mil euro pentru extinderea instalației de stocare a gazelor

Bulgaria: Grant UE de 78 mil euro pentru extinderea instalației de stocare a gazelor

28 ianuarie 2022
Explorare și producție
energynomics

Un proiect de extindere a instalaţiei subterane de stocare a gazelor naturale de la Chiren, nord-vestul Bulgariei, va fi finanţat cu un grant de 78 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, transmite BTA.

Este unul dintre cele cinci proiecte energetice aprobate şi singurul care se referă la gazele naturale, Comisia Europeană anunţând că statele membre UE au convenit să finanţeze proiectele prin Mecanismul pentru conectarea Europei (CEF), a informat joi Bulgartransgaz, operatorul reţelei naţionale de transport de gaz natural din Bulgaria, conform Agerpres.

Celelalte patru proiecte sunt interconectorul EuroAsia (657 milioane de euro), pentru a sprijini prima interconectare electrică între Cipru şi reţeaua europeană; Faza a II-a a Proiectului de Sincronizare Baltică (170 milioane euro); linia Aurora (127 milioane euro) şi Aurora boreală, faza a II-a (patru milioane de euro).

Comisia Europeană a informat că planificata creştere a capacităţii depozitului subteran de stocare a gazelor naturale de la Chiren, din Bulgaria, este necesară pentru securitatea regională a aprovizionării în sud-estul Europei şi pentru reducerea costurilor de aprovizionare cu gaze. De asemenea, proiectul sprijină eliminarea treptată a folosirii cărbunelui în regiune, facilitând tranziţia către energie curată.

Finanţarea prin Mecanismul pentru conectarea Europei este disponibilă doar pentru proiectele desemnate de Comisia Europeană ca fiind de interes comun (PCI). Expansiunea proiectului Chiren a fost inclusă invariabil pe toate listele PCI începând din 2017.

Proiectul Chiren prevede majorarea cantităţii de gaz activ din depozit la un miliard de metri cubi, iar capacitatea zilnică de injectare şi extracţie va creşte la 8-10 milioane de metri cubi, a informat Bulgartransgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *