Acasă » Electricitate » Bulgaria amână reliberalizarea pieței pe fondul temerilor de creștere a prețurilor

Bulgaria amână reliberalizarea pieței pe fondul temerilor de creștere a prețurilor

15 mai 2025
Electricitate
energynomics

Liberalizarea pieței energiei electrice pentru gospodării – ceea ce înseamnă revenirea pieței dedicate consumatorilor rezidențiali la prețuri aferente bursei libere de energie electrică, alături de companii – este amânată. Cel puțin deocamdată.

Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 iulie anul acesta, după o amânare inițială de 365 de zile aprobată de Parlament în 2024. În cele din urmă, cel puțin la prima lectură, Adunarea Națională a votat: liberalizarea energiei electrice pentru gospodării este amânată – deși, deocamdată, calendarul exact rămâne neclar, scrie Novinite.

Au existat trei propuneri privind amânarea – două din partea partidelor de guvernământ și una din partea opoziției. Partidul Socialist Bulgar (BSP) a propus o amânare de 2 ani; partidul „Există un astfel de popor” a dorit o amânare de 5 ani; iar partidul „Renașterea”, a cărui propunere a fost respinsă, a căutat să fixeze prețurile pentru încă un deceniu. Se așteaptă să se caute un compromis între primele două propuneri înainte de a doua lectură a modificărilor legislative.

Principalul motiv din spatele acestor manevre politice este opoziția publică covârșitoare față de liberalizare și teama multor experți că aceasta ar putea provoca o creștere bruscă a prețurilor la electricitate. Pe de altă parte, liberalizarea este o cerință pentru ca Bulgaria să primească finanțare din Planul de redresare și reziliență al UE, iar țara s-a angajat deja față de Comisia Europeană să deschidă piața pentru gospodării. Aceasta înseamnă că neimplementarea acesteia ar putea declanșa sancțiuni din partea Bruxelles-ului.

„Având în vedere starea actuală a sistemului nostru energetic, acesta este un pas care previne o creștere bruscă a prețurilor la gospodării. Chiar dacă prețurile la bursă din Europa sunt în scădere și stabile, liberalizarea ar provoca probabil o creștere de 10-15%. Deci, aceasta este mișcarea corectă. O întârziere de 1 sau 2 ani nu este fatală, dar trimite un semnal negativ Europei”, a declarat Ivan Hinovski, expert în energie și președinte al Forumului Bulgar pentru Energie și Mine, fost parlamentar.

Cu o abordare corectă din partea autorităților bulgare și o explicație bine fundamentată a motivului pentru care tranziția către o piață liberă este amânată, sancțiunile de la Bruxelles ar putea fi evitate, consideră Hinovski.

„Depinde în mare măsură de modul în care este prezentat raționamentul. Dacă Bulgaria evidențiază faptul că trece printr-o fază de tranziție cu investiții masive – în hidrocentrala cu acumulare prin pompare Chaira, noi PSH (centrale de stocaj prin pompare), energie solară, noi capacități nucleare – Comisia Europeană ar putea înțelege. Totuși, riscul unor proceduri de încălcare a dreptului comunitar nu poate fi exclus.”

În cele din urmă, aderarea la piața liberă reprezintă un pas pozitiv, crede Hinovski, care subliniază:

„Trebuie să existe o campanie masivă de informare publică pentru a educa toți cetățenii cu privire la modul în care să profite de beneficiile liberalizării pieței. Cel mai important, trebuie pus în aplicare un mecanism de compensare pentru gospodăriile sărace energetic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *