Acasă » Termo » Bosch Thermotechnology: Segmentul pompelor de căldură crește cu 54% în 2022

Bosch Thermotechnology: Segmentul pompelor de căldură crește cu 54% în 2022

energynomics

Bosch Thermotechnology și-a majorat veniturile din vânzări cu aproximativ 12 procente în termeni nominali și cu aproximativ 13 procente ajustate la efectele cursului de schimb, ajungând la 4,5 miliarde de euro. „Deși situația macroeconomică a fost foarte dificilă, veniturile noastre din vânzări au atins iar un nou nivel record, ceea ce face ca anul 2022 să fie, în general, un an pozitiv”, spune Jan Brockmann, președintele diviziei Bosch Thermotechnology.

În ceea ce privește produsele, pompele de căldură eficiente din punct de vedere energetic au fost principalele motoare de creștere, vânzările internaționale crescând cu 54 de procente. În Germania, compania și-a majorat vânzările de pompe de căldură cu 75 de procente, depășind în mod clar piața. În Uniunea Europeană, Bosch se așteaptă la o creștere disproporționată în acest mediu extrem de dinamic și și-a stabilit obiectivul de a crește mai rapid decât piața.

Divizia Bosch Thermotechnology a crescut cu un procent semnificativ de două cifre pe numeroase piețe, inclusiv 68 de procente în America și 28 de procente în Asia. Aparatele de aer condiționat au fost principalele motoare ale creșterii puternice a vânzărilor în SUA. Acolo, Bosch Thermotechnology are un portofoliu de produse extrem de competitiv de echipamente cu invertor cu variație continuă și, prin urmare, foarte eficiente din punct de vedere energetic. Cea mai importantă piață din Asia este China, unde cererea de centrale termice murale pentru uz rezidențial a fost ridicată.

Pe lângă cifrele record, Bosch a anunțat, de asemenea, că Bosch Thermotechnology va fi redenumită Bosch Home Confort Group începând cu 1 aprilie 2023. „Redenumirea este următorul pas logic și consecvent după definirea scopului corporativ „Make. Home. Comfort. Green.” în urmă cu un an”, subliniază Jan Brockmann. „Noua denumire subliniază portofoliul nostru de produse inovatoare și angajamentul nostru de a impulsiona tendința globală către electrificare prin extinderea puternică a activității noastre în domeniul pompelor de căldură, al sistemelor hibride și al aerului condiționat. Prin electrificarea cuprinzătoare a tuturor fluxurilor de energie și interacțiunea inteligentă și eficientă între toate echipamentele de consum din clădire, combinăm un stil de viață sustenabil cu un nivel ridicat de confort”.

În 2022, investițiile globale totale ale Bosch Thermotechnologyîn cercetare și dezvoltare au crescut cu 13 procente față de anul precedent, ajungând la 216 milioane de euro. Forța de muncă la nivel global a crescut cu 1,4 procente, ajungând la aproximativ 14.400 de angajați, iar în Germania, numărul acestora a crescut cu aproximativ 3 procente.

Bosch Thermotechnology se așteaptă ca industria de încălzire și aer condiționat să aibă o evoluție pozitivă în 2023. Condiția prealabilă pentru acest lucru este existența unor condiții-cadru stabile pentru materiale și logistică. De asemenea, este necesară continuarea sprijinului financiar pentru clienții finali în tranziția termică.

Investiții în pompe de căldură pentru îndeplinirea obiectivelor climatice

Bosch Thermotechnology este unul dintre cei mai importanți producători de pompe de căldură care au semnat o declarație comună de intenție împreună cu guvernul federal german pentru a produce 500.000 de pompe de căldură pe an începând cu 2025.

„Pentru a gestiona tranziția energetică, trebuie să impulsionăm cu fermitate accelerarea soluțiilor ecologice. Până în 2025, vom investi în total 700 de milioane de euro în electrificare și în consolidarea rețelei noastre de amplasamente europene, printre altele”, a declarat Jan Brockmann. La începutul anului 2023, o nouă unitate de producție pentru pompe de căldură a fost deschisă la Eibelshausen, în centrul landului Hesse, Germania, unde Bosch produce unități interioare pentru noua generație de pompe de căldură deosebit de silențioase care funcționează cu agentul frigorific natural R290 (propan). La sediul din Wernau, Germania, laboratorul și instalațiile de testare pentru pompe de căldură și soluțiile hibride sunt în curs de extindere semnificativă. Din 2020, resursele de cercetare și dezvoltare ale amplasamentului au crescut semnificativ. În Tranås, Suedia, capacitatea liniilor de producție existente a fost extinsă, iar o linie suplimentară de producție pentru pompe de căldură a fost pusă în funcțiune în februarie 2023. În prezent, instalațiile de laborator sunt în curs de renovare completă și de extindere. De asemenea, Bosch își extinde capacitatea de producție pentru pompe de căldură în Aveiro, Portugalia, unde linia de producție existentă pentru unități interioare pentru pompe de căldură aer/apă va fi completată cu o nouă linie de producție pentru unități exterioare în 2023. Pentru a extinde producția existentă de pompe de căldură reversibile aer/apă în cadrul asociației în participațiune cu Electra Industries, piatra de temelie pentru o nouă fabrică de pompe de căldură a fost pusă în orașul israelian Ashkelon în februarie 2023. Din 2024, noua fabrică va produce nu numai unități de aer condiționat pentru piața israeliană, ci și pompe de căldură pentru piața europeană.

Bosch Thermotechnologylansează o nouă inițiativă de formare pentru pompele de căldură cu ocazia expoziției comerciale ISH, pentru a accelera și mai mult creșterea pompei de căldură și pentru a valorifica potențialul de optimizare a proceselor de instalare. „Klimahelden-Schmiede” (atelierul eroilor climatici) îi învață pe instalatori cum să instaleze o pompă de căldură într-o singură zi în loc de două. Acest lucru dublează numărul de instalații posibile de pompe de căldură atunci când este utilizat pe întreg teritoriul Germaniei. Bosch Thermotechnologyoferă în total peste 20 de cursuri de formare diferite numai în domeniul pompelor de căldură. Acest lucru înseamnă că specialiștii cu o înaltă pregătire în domeniul sanitar, al încălzirii și al climatizării pot duce mai departe protecția climei în sectorul construcțiilor în ritmul stabilit și pot instala numărul de pompe de căldură planificat pentru Germania.

Pompe de căldură hibride pentru o tranziție termică la prețuri accesibile

Având în vedere ponderea deosebit de mare a clădirilor vechi nerenovate din Germania, de exemplu, Bosch Thermotechnology estimează că doar o treime din aceste clădiri existente pot fi încălzite eficient cu pompe de căldură, în timp ce aproximativ două treimi din clădiri necesită investiții de renovare uneori considerabile pentru a le face potrivite pentru funcționarea eficientă a pompelor de căldură. „Așadar, urmărim o strategie de diversificare a portofoliului. Pe lângă pompele de căldură, un astfel de portofoliu include, de asemenea, pompe de căldură hibride, constând într-o pompă de căldură și o centrală în condensare suplimentară pentru vârfurile de sarcină. Aceasta este singura modalitate de a realiza rapid o transformare a sistemelor energetice, care să fie accesibilă pentru toată lumea – și de a atinge obiectivul guvernului german de a utiliza 65% din energiile regenerabile în noile sisteme de încălzire”, spune Birte Lübbert, membră a conducerii executive a Bosch Termotehnică, responsabilă pentru tehnologie, dezvoltare, producție, logistică și managementul calității. „Ca parte a unui sistem hibrid, pompele de căldură pot fi mult mai mici, ceea ce le face mai ieftine de achiziționat decât pompele de căldură autonome. Acestea din urmă necesită, de obicei, o adaptare extinsă și costisitoare a sistemului de încălzire sau o renovare a anvelopei clădirii”, explică Lübbert.

Soluții de confort și de locuință inteligentă pentru un ambient plăcut și eficiență energetică

În anul 2022, Bosch Thermotechnology a intrat pe noua și atractiva piață a produselor pentru confort personal. În cadrul expoziției comerciale ISH, mărcile Bosch și Buderus prezintă în avans soluții din acest nou domeniu de activitate. Printre acestea se numără produse care oferă consumatorilor un plus de confort și bunăstare la domiciliu, cum ar fi purificatoare de aer de înaltă performanță, panouri de încălzire cu infraroșu eficiente din punct de vedere energetic și aparate de aer condiționat mobile.

Soluțiile Bosch pentru locuințe inteligente, precum termostatele inteligente pentru radiatoare, economisesc până la 36 de procente din costurile de încălzire, datorită opțiunilor de control flexibile și consumului bazat pe cerere. O alimentare eficientă cu energie pentru toate dispozitivele consumatoare de energie este asigurată de Bosch Energy Manager: aplicația este „centrul de control”, care transformă o casă inteligentă într-una cu adevărat ecologică. Energia solară generată intern este distribuită în mod inteligent și automat, reducând costurile cu energia electrică cu până la 60 de procente. Energy Manager decide ce componente ale sistemului sunt alimentate cu energie electrică eficientă din punct de vedere al costurilor, generată pe acoperiș: pompa de căldură de ultimă generație, noul wallbox (disponibil din al treilea trimestru al anului 2023) sau aparatele electrocasnice HomeConnect de la BSH Hausgeräte, care economisesc energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *