Acasă » Termo » Bonusul de cogenerare ar urma să scadă cu 9% din vară

Bonusul de cogenerare ar urma să scadă cu 9% din vară

14 aprilie 2016
Cogenerare
energynomics

Bonusul pentru cogenerarea de înaltă eficienţă s-ar putea diminua cu 9% în a doua jumătate a acestui an, susține un document emis de ANRE. Astfel, această formă de subvenție, acordată producătorilor de energie electrică și termică în instalații cu eficiență mai mare de 70%, ar urma să scadă de la 15,82 de lei/MWh la 14,39 lei/MWh.

Scăderea rezultă în urma regularizărilor apărute între Transelectrica și producătorii de energie în cogenerare de înaltă eficiență, regularizări survenite ca urmare a supracompensării.

“În urma calificării anuale pentru anul 2015, CNTEE Transelectrica SA are de plătit producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare suma de 27.847.102 lei, reprezentând diferenţa dintre valoarea bonusului neacordat şi a celui necuvenit. În urma realizării analizei de supracompensare pe perioada de evaluare 01.01.2015-31.12.2015, CNTEE Transelectrica SA, în raport cu producătorii în cogenerare: are de plătit suma de 7.409.020 lei, reprezentând cuantumul de regularizare a ante-supracompensării; are de încasat suma de 119.654.840 lei, reprezentând cuantumul de supracompensare. În concluzie, Transelectrica are de încasat de la producătorii în cogenerare care au accesat schema de sprijin suma de 84,39 milioane de lei pentru anul 2015”, explică ANRE în informarea emisă.

“Având în vedere cele prezentate, ar rezulta o scădere, în semestrul II al anului curent, a contribuţiei pentru cogenerare cu aproximativ 9% faţă de nivelul aflat în vigoare în acest moment (o scădere de la 15,82 lei/MWh, la 14,39 lei/MWh), sub rezerva menţinerii valorii datelor considerate în cadrul analizei de ajustare a contribuţiei pentru cogenerare, analiză realizată în decembrie 2015, şi anume: aceleaşi valori pentru energia electrică beneficiară de bonus şi pentru consumul intern de energie electrică”, se mai arată în documentul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *