Acasă » Interes general » BNR menține dobânda-cheie la 7% pe an, pe fondul diminuării inflației

BNR menține dobânda-cheie la 7% pe an, pe fondul diminuării inflației

10 mai 2023
Interes general
energynomics

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât miercuri menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, informează banca centrală.

Ultima majorare a dobânzii cheie a avut loc la începutul acestui an, în luna ianuarie, când banca centrală a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an, anterior.

Conform comunicatului de presă al băncii centrale, rata anuală a inflației a scăzut semnificativ în luna martie 2023, coborând la 14,53%, de la 15,52% în februarie, în principal pe fondul diminuării prețului combustibililor față de aceeaşi perioadă a anului trecut.

BNR menționează că, pe ansamblul primelor trei luni ale anului, rata anuală a inflației s-a redus astfel considerabil (de la 16,37% în decembrie 2022), înregistrând prima scădere din ultimele 9 trimestre, aşa cum s-a anticipat. Scăderea a fost determinată în principal de descreşterea amplă a dinamicilor prețurilor combustibililor şi energiei electrice, sub influența unor efecte de bază consistente şi a modificării începând cu 1 ianuarie 2023 a caracteristicilor schemei de plafonare şi compensare a prețurilor la energie, potrvit Agerpres.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) a scăzut la 12,1% în martie 2023, de la 14,1% în decembrie 2022. Rata medie anuală a inflației IPC şi cea calculată pe baza IAPC au continuat însă să se mărească în trimestrul I 2023, până la 15,3% şi 13,2% în martie, de la 13,8%, respectiv 12,0% în decembrie 2022, rămânând totuşi la valori inferioare celor prevalente în regiune şi în Țările Baltice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *