Acasă » Petrol și Gaze » Blinken spune că SUA colaborează cu aliații europeni legat de „perspectiva” interzicerii importurilor de petrol din Rusia

Blinken spune că SUA colaborează cu aliații europeni legat de „perspectiva” interzicerii importurilor de petrol din Rusia

6 martie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

UPDATE

Cotațiile futures ale țițeiului WTI au urcat luni dimineață la cele mai ridicate niveluri din 2008 încoace, pe fondul riscului de interzicere de către Occident a importurilor de petrol rusesc, exacerbat de întârzierile din cadrul negocierilor nucleare cu Iranul pentru potențiala revenire a exporturilor de țiței iranian. Cotațiile de referință pe piața americană au urcat cu aproape 13%, atingând 130 de dolari pe baril, înainte de a mai pierde din avans pentru a se tranzacționa în jurul valorii de 126 de dolari, fiind pe cale să înregistreze cea mai mare creștere procentuală zilnică din mai 2020.

Cotațiile futures ale țițeiului Brent au urcat la cele mai ridicate niveluri din 2008, cu un avans de 15% față de nivelul de vineri, pentru a atinge 139 de dolari pe baril. Prețurile au coborât apoi în jurul valorii de 129 de dolari, fiind pe cale să obțină cea mai mare creștere procentuală zilnică din mai 2020.

ARTICOLUL INIȚIAL

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că SUA colaborează cu aliații săi din Europa pentru a analiza posibilitatea de a interzice importurile de petrol rusesc, într-un efort de a pedepsi suplimentar Kremlinul pentru invazia neprovocată a Ucrainei.

„În ceea ce privește petrolul, petrolul rusesc, am vorbit ieri la telefon cu președintele și cu alți membri ai cabinetului exact pe această temă, iar acum discutăm cu partenerii și aliații noștri europeni pentru a analiza în mod coordonat perspectiva interzicerii importului de petrol rusesc, asigurându-ne în același timp că există în continuare o ofertă adecvată de petrol pe piețele mondiale”, a declarat Blinken pentru Jake Tapper, de la CNN, în cadrul emisiunii „State of the Union”.

Comentariile vin la câteva zile după ce administrația Biden s-a arătat puțin interesată de p sancțiune care să vizeze petrolul rusesc, ceea ce evidențiază semnificația posibilității ca măsuri fără precedent să fie adoptate împotriva celui de-al doilea mare producător de petrol din lume.

Schimbarea de opinie vine la două zile după ce sute de ONG-uri au cerut interzicerea importurilor de petrol și gaze rusești. Potrivit AFP, „sursele de venit ale lui Putin trebuie să fie secate cât mai curând posibil”, se arată într-o scrisoare semnată de Consiliul Mondial al Bisericilor, 350.org, Greenpeace și CAN International, o organizație care reunește peste 1.500 de ONG-uri care se ocupă de climă. Aproximativ 40% din bugetul federal al Rusiei provine din veniturile din petrol și gaze, care reprezintă, de asemenea, aproximativ trei cincimi din exporturile rusești. Aproximativ 40 la sută din necesarul de gaze naturale al Europei este asigurat de Rusia, Germania, Ungaria și Slovacia fiind deosebit de dependente.

În același timp, ONG-urile au avertizat că nu ar trebui ca hidrocarburile produse în Rusia nu ar trebui să fie înlocuite pur și simplu cu cărbune, petrol și gaze din alte țări, dacă ne dorim să prevenim cele mai grave efecte ale încălzirii globale.

Țițeiul brut neprelucrat WTI a încheiat săptămâna la 115 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 14 ani. La 118,04, contractele Brent, de referință pentru Europa, au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. În Europa, gazele naturale sunt acum de aproape 20 de ori mai scumpe decât în februarie 2020 și de peste 10 ori mai scumpe decât prețul mediu înregistrat în ultimii 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *