Acasă » Interes general » Macroeconomie » BERD: Hidroelectrica are nevoie să-şi îmbunătăţească guvernanţa corporativă înainte de listare

BERD: Hidroelectrica are nevoie să-şi îmbunătăţească guvernanţa corporativă înainte de listare

9 iunie 2015
Interes general
Bogdan Tudorache

Hidroelectrica va avea nevoie să-şi îmbunătăţească guvernanţa corporativă înainte de listare, spune Riccardo Puliti, Director Executiv pentru Energie şi Resurse Naturale al BERD, într-un interviu acordat Bursa. IPO-urile contribuie, de asemenea, la crearea unei culturi a guvernanţei corporative, în special în cazurile Electrica şi Romgaz, care fac progrese în acest sens, în concordanţă cu planurile de acţiune agreate cu BERD, spune oficialul citat.

”În plus şi similar cu Electrica şi Romgaz, Hidroelectrica va avea nevoie să-şi îmbunătăţească guvernanţa corporativă înainte de IPO. Acest lucru va da investitorilor confortul că societatea este pregătită să îndeplinească criteriile de listare. Căutarea de talent managerial se aplică şi la Hidroelectrica”, spune Puliti.

În cazul companiilor deja listate, guvernanţa corporativă a fost întărită, în linie cu cerinţele pieţelor de capital din Vestul Europei.

”Totuşi, trebuie făcut mult mai mult şi într-un ritm rapid. Stabilitatea la nivelul board-urilor trebuie întărită / asigurată, inclusiv printr-un pachet salarial mai bun, în linie cu practicile internaţionale. Următorul pas provocator este transmiterea viziunii noilor consilii de administrație către nivelul executiv. Acest lucru presupune crearea unor echipe de management profesionist puternice, care, beneficiind de o remuneraţie competitivă, aliniată la piaţă, şi cu obiective clare, să implementeze deciziile consiliilor de administraţie”, spune oficialul BERD.

Acţiunile managementului vor trebui să se concentreze asupra restructurării companiilor, pe creşterea eficienţei şi profitabilităţii acestora, cât şi asupra creării premiselor pentru creştere sustenabilă.

”Din acest punct de vedere, funcţia de management – şi în special politica de compensare – este de o importanţă deosebită, atât pentru Romgaz, cât şi pentru Electrica. Pentru prima, pentru că operează într-un mediu competitiv marcat de o luptă continuă pentru talente; pentru a doua, pentru că noii investitori Electrica, precum BERD, vor să vadă că banii strânşi prin IPO sunt administraţi şi cheltuiţi în cel mai eficient şi responsabil mod, de o echipă de management echipată cu cele mai bune resurse existente pe piaţă”, susține Puliti.

Directorul BERD apreciază și că o ofertă publică pentru OPCOM – bursa de energie – ar fi binevenită.

”BERD va continua să susţină privatizările şi listările companiilor energetice româneşti la Bursa de Valori Bucureşti. Ne-am angajat, anterior, în procesul de privatizare al Petrom şi, mai recent, am susţinut cele mai mari IPO-uri de până acum – Romgaz şi Electrica. Prin participarea la oferte publice iniţiale, susţinem de asemenea dezvoltarea pieţei de capital din România şi, în particular, crearea unui hub financiar dedicat sectorului energetic. Aceste eforturi aduc noi companii pe piaţă, cresc lichiditatea şi creează noi oportunităţi de investiţii”, spune Puliti.

Până acum, BERD a investit aproape 1,3 miliarde de euro în sectorul energetic din România şi în sectorul resurselor naturale.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *