Acasă » Interes general » Macroeconomie » BERD a investit 127 mil. euro în România de la începutul anului

BERD a investit 127 mil. euro în România de la începutul anului

20 septembrie 2021
Macroeconomie
Bogdan Tudorache

BERD a semnat proiecte de investiţii în valoare totală de 127 milioane de euro în România, de la începutul anului, se arată într-un comunicat al instituției financiare.

”În România, BERD este un investitor major şi se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterii productivităţii şi consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape nouă miliarde de euro în economia ţării, iar 76% dintre aceste investiţii au mers în sectorul privat. De la începutul acestui an, BERD a semnat proiecte de investiţii în valoare totală de 127 milioane de euro în România, după ce anul trecut a oferit o finanţare de 340 milioane de euro pentru economia românească”susțin oficialii BERD.

Totodată, BERD a investit 1,3 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) în Balcanii de Vest în 2020 şi va ajunge la aceeaşi sumă în 2021, a anunţat vicepreşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Pierre Heilbronn, conform Reuters.

Heilbronn a declarat pentru Reuters că 2020 a fost un an neobişnuit, din cauza pandemiei de COVID-19, care a determinat instituţia financiară să investească în proiectele aprobate anterior, dar şi să sprijine schimbările politice din cele şase ţări din Balcanii de Vest în care este prezentă.

În ultimele aproape trei decenii, BERD a sprijinit Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia – care toate speră să adere la Uniunea Europeană – să-şi ajusteze economiile pentru a îndeplini standardele UE, scrie Agerpres.

Deşi prioritare rămân investiţiile în infrastructură, BERD se implică din ce în ce mai mult pentru a ajuta regiunea, dependentă de energia produsă prin arderea cărbunelui, să facă tranziţia la energia verde, a explicat Heilbronn. Acesta a avertizat că banii publici nu vor fi suficienţi şi trebuie mobilizaţi investitorii privaţi.

„Unul dintre obiectivele vizitei mele în Balcanii de Vest este să impulsionez agenda verde”, a declarat Heilbronn.

În condiţiile în care China investeşte masiv în regiune, în special în infrastructură şi energie, Heilbronn a explicat că EBRD este îngrijorată când investiţiile nu îndeplinesc criteriile de sustenabilitate şi nu duc la crearea de locuri de muncă pe plan local.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În prezent, BERD investeşte în 38 de economii din Europa Centrală şi de Est, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *