Acasă » Interes general » BEI a finanțat proiecte din România în valoare de 1,3 mld. euro, în 2018

BEI a finanțat proiecte din România în valoare de 1,3 mld. euro, în 2018

28 februarie 2019
Interes general
energynomics

Grupul Băncii Europene de Investiții (Grupul BEI), compus din Banca Europeană de Investiții (BEI) și filiala sa, Fondul European de Investiții (FEI), a acordat României în 2018 suma de 1,311 miliarde euro sub formă de împrumuturi, garanții, capitaluri proprii și operațiuni de micro-finanțare, a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

„BEI a acordat României noi împrumuturi în valoare totală de 981 milioane euro iar FEI a finanțat participări la capital, garanții și angajamente de micro-finanțare în valoare de 329 milioane euro pentru dezvoltarea unor proiecte importante pe întreg teritoriul țării” a afirmat Teodorovici, citat de Agerpres. ”Așa cum am declarat, anul 2019 trebuie să fie un an al investițiilor. În acest sens invităm grupul BEI la consolidarea parteneriatului nostru, un sprijin financiar consistent și bine echilibrat orientat atât către sectorul public, cât și către sectorul privat”, a mai adăugat ministrul.

Conform unui comunicat de presă al BEI, circa 8.800 de întreprinderi mici și mijlocii au beneficiat de pe urma investițiilor din 2018, întreprinderi care susțin aproximativ 200.000 de locuri de muncă în România.

Sprijinul Grupului BEI în 2018 a reprezentat circa 0,64 % din PIB-ul României, potrivit vicepreședintelui BEI, Andrew McDowell, aceasta ocupând locul 11 în rândul statelor membre ale UE în ceea ce privește volumul activităților Grupului BEI. „2018 a fost un an de mare succes pentru Grupul BEI în România. Susținerea financiară a României prin intermediul finanțărilor în valoare totală de 1,3 miliarde euro a fost acordată în mod echilibrat atât către proiecte din sectorul public, cât și către tot mai multe întreprinderi mari și IMM-uri din mediul privat, adesea prin garanții în cadrul Planului de investiții pentru Europa. Aproape 9.000 de întreprinderi au beneficiat de operațiunile noastre, aceste întreprinderi susținând circa 200.000 de locuri de muncă”, a spus vicepreședintele BEI Andrew McDowell.

Anul trecut, Banca UE a acordat un împrumut în valoare de 68 milioane euro producătorului de electrocasnice Arctic în vederea finanțării construcției unei fabrici inovatoare pentru producția pe scară largă de mașini de spălat. BEI a semnat prima tranșă, de 50 milioane euro a unui împrumut de 150 milioane euro acordat Transgaz, cu scopul de a sprijini construcția unui gazoduct pentru conectarea la resursele de gaze naturale ale României din largul Mării Negre. BEI a acordat un împrumut de 10 milioane euro către Radiocom pentru a sprijini lansarea unei rețele de televiziune digitală și 150 milioane euro către Warehouses De Pauw pentru a finanța construcția de depozite în regiunile de convergență ale României.

Banca a sprijinit proiecte ale unor companii inovatoare pentru a încuraja cercetarea și dezvoltarea și a introduce tehnologii inovatoare de producție în România: 7 milioane euro pentru a finanța dezvoltarea unei industrii auto inovatoare și sustenabile la nivel european și 3 milioane euro Grupului Cikautxo pentru finanțarea departamentului de cercetare, dezvoltare și inovare, precum și pentru cheltuielile de capital ale acestei societăți auto în fabricile din România.

În 2018, BEI a acordat României un împrumut în valoare de 450 milioane euro pentru a finanța punerea în aplicare a programului de dezvoltare rurală (PDR) al României și a acordat 14 milioane euro autorităților locale din Oradea pentru a finanța îmbunătățirea infrastructurii urbane a acesteia.

Banca a acordat un împrumut de 12 milioane euro pentru a finanța primul program de investiții din sectorul 5 al Capitalei destinat eficienței energetice a blocurilor de locuințe. Aproximativ 100 de blocuri sunt în curs de reabilitare. Se estimează că această operațiune va conduce la scăderea cu circa 50% a consumului de energie termică din aceste clădiri.

Un comentariu la „BEI a finanțat proiecte din România în valoare de 1,3 mld. euro, în 2018”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *