Acasă » Regenerabile » Bankwatch: 75% din banii alocați de AFM pentru energie regenerabilă, pierduți

Bankwatch: 75% din banii alocați de AFM pentru energie regenerabilă, pierduți

1 septembrie 2022
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Administrația Fondului pentru Mediu a reușit să distribuie către populație doar 25% din fondurile pe care le-a avut la dispoziție pentru promovarea energiei regenerabile și a eficienței energetice în perioada 2009-2021. O analiză a asociației Bankwatch România trage un semnal de alarmă privind capacitatea administrației de a soluționa și susține financiar solicitările privind instalarea de sisteme regenerabile de încălzire și producere a electricității.

În raport se atrage atenția asupra faptului că administrația a cheltuit doar 563 de milioane de euro din sumele totale alocate de 3,3 miliarde de euro în perioada 2009-2022. Mai mult, din 140.000 de aplicați, persoane fizice și instituții publice, între 46.000-60.000 au avut dosare aprobate până în mai 2022. Dacă toți cetățenii care au aplicat ar fi primit finanțare, atunci am fi putut înlocui 5,5% din energia poluantă, cu o reducere de 477.000 de tone de CO2.

„România are nevoie de o administrație mai eficientă. Avem nevoie acum de programe funcționale pentru promovarea producției locale de energie și eficiență energetică, cu atât mai mult cu cât o reducere a prețului la energie este mai mult decât necesară, iar panourile fotovoltaice pot fi colacul de salvare atât pentru cetățean cât și pentru stat”, a spus Laura Nazare, coordonatoarea campaniei de tranziție energetică la Bankwatch România.

Scopul principal al acestor programe este reducerea emisiilor de carbon și creșterea capacității energiei regenerabile, însă acești indicatori nu sunt urmăriți de administrație.

Conform calculelor asociației, dacă toți cei 46.000 de cetățeni ar fi ajuns să își instaleze un sistem fotovoltaic de 3 kw, energia produsă de ei ar fi înlocuit 1,8% din  energia produsă din cărbune, cel mai poluant combustibil și ar fi economisit 156.000 de tone de emisii de carbon. Dacă toți cetățenii care au aplicat ar fi primit finanțare, atunci am fi putut înlocui 5,5% din energia poluantă, cu o reducere de 477.000 de tone de CO2.

În momentul de față nu se cunoaște însă câți dintre cetățenii cu dosare aprobate au și reușit să își instaleze proiecte și să deconteze sumele de bani.

„Putem doar să presupunem că cei care au dosare aprobate au și reușit să-și instaleze panourile fotovoltaice. Însă acest lucru este contrazis de realitatea din teren, unde mulți cetățeni se plâng că au așteptat și 2 ani până să beneficieze de energia proprie”, a adăugat Laura Nazare.

Asociația Bankwatch propune o serie de măsuri pentru eficientizarea implementării programelor AFM, printre care instituirea unor mecanisme eficiente de măsurare și raportare reală a performanței programelor de finanțare, creșterea nivelului de transparență, alocarea unei sume în fiecare program pentru angajarea sau contractarea de consultanți care să asiste beneficiarii și schimbarea modului de accesare a finanțării disponibile prin acordarea fondurilor în avans beneficiarilor și nu doar prin decont.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *