Acasă » Interes general » Macroeconomie » Avantajele mai puţin cunoscute ale pensiilor facultative

Avantajele mai puţin cunoscute ale pensiilor facultative

2 septembrie 2015
Interes general
energynomics

Încetul cu încetul, devine clar pentru tot mai mulţi dintre noi că “pensia de la stat“ nu ne va putea asigura menţinerea unui nivel de viaţă satisfăcător la momentul în care vom fi pus capăt carierei profesionale. Sistemul public de pensii este puternic erodat de schimbări demografice precum scăderea natalităţii şi creşterea speranţei de viaţă, suprapuse pe accentuata migraţie economică. Pentru cei care aleg să contribuie direct la bunăstarea lor viitoare, pensia facultativă vine în completarea pensiei de stat şi a celei private obligatorii. Îmbunătăţirea veniturilor viitoare reprezinta avantajul care convinge în general că fondul de pensie facultativă este o bună opţiune. Mai jos sunt detaliate alte trei avantaje mai puţin cunoscute.

Protecţie

Contribuţia la un fond de pensie facultativă răspunde nevoii de stabilitate şi independenţă financiară pe termen lung. Concret, înseamnă mai mulţi bani la vârsta când nu mai poţi sau nu mai vrei să beneficiezi de un salariu lunar.

Pensia facultativă are la bază aderarea voluntară şi o contribuţie lunară de până la 15% din venitul lunar brut al participantului. Participantul poate solicita plata pensiei la vârsta de 60 de ani sau poate continua să contribuie, urmând să beneficieze de pensie la un moment viitor, la alegerea sa.

De asemenea, participantul poate beneficia de pensie de invaliditate pentru afecţiuni de gradul I şi II nerevizuibile, în condiţiile legii. Totodată, în caz de deces, moştenitorii participantului sunt cei care beneficiază de suma strânsă în cont.

Flexibilitate

Nivelul contribuţiei. Fiecare participant poate decide suma cu care va contribui, în funcţie de necesităţile şi posibilităţile sale. Contribuţia poate fi plătită fie direct de către participant sau poate fi reţinută şi virată de către angajator. La rândul său, acesta îşi poate exprima opţiunea de a contribui şi el la fondul de pensii ales de către angajatul său. Sumele sunt transferate în contul administratorului fondului de pensii facultative, fiind apoi convertită în unităţi de fond care vor intra în contul individual al participantului.

Nivelul contribuţiilor datorate poate fi oricând modificat de către angajat sau de către angajator, respectând o limită minimă (35 de lei pe lună în cazul Fondului de Pensii Facultative BCR PLUS) și o limită maximă impusă de lege, de 15% din venitul salarial brut lunar sau asimilat acestuia.

Plata contribuţiei poate fi oricând suspendată, încetată şi reluată de către angajat și/sau angajator.

Aderare şi transfer. Angajatul are oricând libertatea de a se transfera la un alt fond de pensii facultative şi are dreptul de a participa la mai multe fonduri de pensii facultative în același timp.

Transparenţă

Odată devenit participant la un fond de pensii facultative, angajatul are acces la situaţia financiară a contului său personal prin intermediul scrisorilor de informare anuale. În plus, angajatul ar putea avea acces și alte modalități de informare; spre exemplu, în cazul Fondului de Pensii Facultative BCR Plus, participanții au acces pe site-ul fondului la situaţia contului personal prin serviciul 24 Pensie, pus la dispoziție pe https://pensiibcr.ro/.

Fondul de Pensii Facultative BCR Plus este administrat de BCR Pensii SAFPP S.A.
www.pensiibcr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *