Acasă » Interes general » Mediu » Avantajele folosirii contractelor de performanță energetică în comparaţie cu creşterea eficienței energetice a clădirilor utilizând fonduri proprii

Avantajele folosirii contractelor de performanță energetică în comparaţie cu creşterea eficienței energetice a clădirilor utilizând fonduri proprii

22 octombrie 2015
Analize
energynomics

Agenția de Eficiență Energetică și Energie Regenerabilă „AE3R Ploiești- Prahova”

Contractele de performanţă energetică (CPE) reprezintă un model de „finanţare creativă” care permite finanţarea unor măsuri de eficiență energetică din reducerea costurilor. Sub un aranjament de tip CPE, expertul extern (ESCO – companii de servicii de eficiență energetică) implementează un proiect pentru a livra eficiență energetică sau un proiect de energie din surse regenerabile.

ESCO foloseşte fluxul de venituri din economiile de energie şi întreţinere, de exemplu diferenţele de cost între energia convenţională produsă prin consumarea combustibililor fosili şi cea regenerabilă, produsă prin biomasă, sau energia regenerabilă produsă (ex: cu celule solare), pentru a rambursa costurile totale ale proiectului, precum şi costurile cu investiţiile. În esenţă, ESCO nu va primi plata totală până când proiectul nu livrează economiile de energie aşteptate.

Abordarea se bazează pe transferul riscurilor tehnice şi economice de la client la ESCO bazat pe garanţia performanţelor oferită de ESCO. În CPE, remunerarea ESCO este bazată pe demonstrarea performanţelor; o măsură a performanţei este nivelul economiilor de energie sau servicii energetice realizate. CPE este un mijloc de a aduce îmbunătăţiri infrastructurii pentru locaţiile care nu dispun de competenţe de inginerie în domeniul energetic, forţă de muncă sau gestionare a timpului, de capital pentru finanţare, capacitatea de înţelegere a riscurilor sau tehnologia informaţiei. Clienţii cu resurse limitate, dar solvabili sunt, prin urmare, clienţi potenţiali potriviţi pentru CPE.

Utilizarea CPE este în creştere în Europa, cu o serie de organizaţii din sectorul public care au implementat deja cu succes proiecte şi plănuiesc să întreprindă altele. CPE au fost implementate într-o gamă largă de tipuri de clădiri şi în diferite sectoare, incluzând autorităţile locale, şi rezultatele au fost foarte încurajatoare. De exemplu, în proiectele CPE germane au fost realizate economii energetice de până la 50%.

Prin comparaţie, renovarea în regim propriu nu ia în consideraţie optimizarea în timpul funcţionării, costurile ciclului de viaţă ale echipamentelor tehnice sau reducerea interfeţei dintre inginerii care fac planificarea şi personalul tehnic al entităţilor publice. Prin urmare, atribuirea responsabilităţilor este incertă. Nu există stimulente pentru a economisi energie şi costuri adiţionale în timpul perioadei de implementare.

Mai mult, garanţia economiei de energie este un mecanism foarte puternic în cadrul unui model CPE şi reprezintă un seviciu măsurabil care nu este aplicat în procedurile de renovare tradiţionale. Deoarece entităţile publice trebuie să se focalizeze pe activităţile lor de baza, CPE este o abordare economică pentru a lega avantajele pentru acestea în principal, dar şi pentru ESCO. De exemplu, dacă municipalităţile primesc împrumuturi preferenţiale sau subvenţii, pot finanţa parţial proiectul şi îmbunătăţi durata contractului.

În cea mai mare parte, ESCO dispun de sisteme de automatizare și gestionare a energiei. Astfel, instituţiile publice primesc o prezentare detaliată a economiilor şi costurilor. În plus, angajaţii tehnici ai entităţilor publice sunt instruiţi de către ESCO şi pot folosi cunoştinţele acumulate în timpul dar şi după terminarea proiectului CPE.

EnPC-INTRANS- Dezvoltarea capacităţilor locale ale municipalităţilor pentru a implementa şi folosi Contractele de Performanţă Energetică pentru îmbunătăţirea investiţiilor în eficientă energetică în domeniul clădirilor publice şi al serviciilor în pieţele europene în tranziţie- este un proiect bazat pe cooperare şi schimb de concepte, idei şi experienţă la nivel internaţional, interdisciplinar şi intersectorial.

Rezultatele conceptelor şi instrumentelor de formare vor fi pus o aplicare şi demonstrate în ţările partenere din Croaţia, Germania, Grecia, Letonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina şi prezentate pentru difuzare şi replicare către experţi şi părţi interesate în toate statele membre UE28.

Este de aşteptat că EnPC-INTRANS să aibă un impact optim pe scară largă în dezvoltarea durabilă a capacităţilor pe partea cererii pentru dezvoltarea şi utilizarea unor modele CPE/ ESCO pentru finanțarea investițiilor în eficiență energetică în clădirile publice şi servicii din Europa. ENPC-INTRANS primeşte finanţare din partea Uniunii Europene prin Programul de cercetare şi inovaţie Orizont 2020 cu Acordul de finanţare nr. 649639.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *