Acasă » Interes general » Macroeconomie » Avans economic mai lent în T2: exporturile nu mai compensează cererea internă

Avans economic mai lent în T2: exporturile nu mai compensează cererea internă

14 august 2013
Interes general
energynomics

###author###

Institutul Naţional de Statistică a publicat prima citire (flash estimate) cu privire la evoluţia economiei României în 2013. Conform datelor INS, PIB-ul a crescut cu 1,3% an/an (0,3% qoq), un ritm mai redus comparativ cu estimările din scenariul macroeconomic central elaborat în iulie. În semestrul I, economia internă a crescut cu 1,7% an/an. Primele estimări cu privire la evoluţia componentelor PIB în T2 2013 vor fi comunicate de INS pe 4 septembrie.

În trimestrul II 2013 economia a decelerat comparativ cu primul trimestru (când PIB-ul a crescut cu 0,6% qoq şi 2,2% an/an). Această evoluţie a fost determinată de deteriorarea climatului macro-financiar pe parcursul primăverii, cu impact negativ pentru investiţiile în economia reală. După părerea mea, diferenţa dintre estimarea INS şi previziunea din scenariul central elaborat în iulie a fost determinată, în principal, de componenta „formarea brută de capital fix”.

Au încetinit exporturile

Totodată, a persistat divergenţa dintre contribuţia pozitivă a cererii externe nete şi contracţia cererii interne. În opinia mea, decelerarea economiei interne în perioada aprilie-iunie a fost determinată de diminuarea contribuţiei pozitive a cererii externe nete şi de o contracţie mai puternică a cererii interne. Conform scenariului macroeconomic central elaborat în iulie, ritmul de evoluţie a exporturilor a decelerat de la 9,1% an/an în T1 2013 la 7,2% an/an în T2 2013.

Pentru a doua jumătate a anului curent, mă aştept că economia să reaccelereze.

În acelaşi timp, mă aştept că principala componentă a PIB (consumul privat) să se fi contractat cu 0,8% an/an (comparativ cu o scădere de 0,3% an/an în T1 2013). Nu în ultimul rând, ritmul de contracţie a consumului guvernamental s-a intensificat în T2 2013 (la 1,5% an/an).

Pentru a doua jumătate a anului curent, mă aştept că economia să reaccelereze, iar divergenţa dintre cererea externă netă şi cererea internă se se atenueze. Pe de o parte, inflexiunea economiei zonei euro va susţine cererea externă în trimestrele următoare. Pe de altă parte, ameliorarea percepţiei de risc privind economia României şi declinul costurilor de finanţare (date fiind noul acord stand-by cu Fondul Monetar Internațional şi politică monetara a BNR) ar trebui să contribuie la relansarea graduală a investiţiilor în economia reală, începând cu trimestrul III. Nu în cele din urmă, recolta agricolă foarte bună din acest an va avea impact pozitiv pentru consumul privat. Cu toate acestea, consumul guvernamental va continua să scadă, cel puţin în T3, în contextul procesului de consolidare bugetară.

Creștere economică de 1,8% în 2013

În scenariul macroeconomic central, mă aştept că economia României să crească cu 1,8% an/an în 2013. Voi revizui acest scenariu central la începutul lunii octombrie după încorporarea datelor finale privind evoluţia economiei în T2 2013 (date care vor fi comunicate de INS pe 7 octombrie).

 

Andrei Rădulescu este post-doctorand pe Programul Cercetătorilor de Elită în Economie și are experiență în analiza macroeconomică și financiară fundamentală la instituții de top din Portugalia (Banca Portugheză de Investiții, Fondul de Pensii al Portugaliei) și România (SSIF BRoker și Avantgarde Finance). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *