Acasă » Regenerabile » Biomasă » Au fost depuse primele cereri de insolvență din industria fotovoltaică din România

Au fost depuse primele cereri de insolvență din industria fotovoltaică din România

20 august 2013
Biomasă
energynomics

Firmele Rios Solar Renovables şi Rios Total Solar, membre ale grupului spaniol Rios Renovables, care derulează în județul Giurgiu proiecte de producţie a energiei regenerabile în panouri fotovoltaice, au depus la Tribunalul București cererile pentru intrarea în insolvență.

Aceste două societăți sunt primele din acest domeniu în România care depun actele pentru demararea acestei proceduri, după ce mediul de afaceri în domeniul energiei regenerabile s-a degradat în ultimele două luni prin cumulul măsurilor de taxare suplimentară impusă de UE pe importurile de panouri solare din China și Ordonanța de Urgență care modifică modalitatea de acordare a certificatelor verzi în România. Ambele măsuri au primit critici acerbe din partea asociațiilor profesionale și companiilor de profil, și oficialii europeni și români au fost atenționați că afacerile nu vor putea rezista unor asemenea modificări.

Firma Rios Solar Renovables a dezvoltat un parc fotovoltaic în localitatea Baneasa din județul Giurgiu, cu o putere instalată de 79,2 MW. Firma se află pe lista producătorilor de energie eoliană și solară ce au încheiat contracte de racordare cu Enel. Și Rios Total Solar avea în plan construirea în această localitate a unui parc fotovoltaic. Aceste două proiecte, alături de parcul solar în construcție din județul Timiș, cu o putere instalată de aproximativ 10 MW, se încadrau în planurile grupului spaniol de a dezvolta în România parcuri eoliene cu o capacitate instalată cumulată de 140 MW. Până la acest moment proiectele de energie eoliană în exploatare depășesc 2.100 de MW, iar alte proiecte ce însumează 900 MW au autorizații de înființare.

În ciuda tuturor schimbărilor, proiectele de energie regenerabilă continuă să atragă investitori. ANRE a aprobat la jumătatea lunii august autorizaţii de înfiinţare pentru opt proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice şi pentru două parcuri eoliene. În  iulie ANRE a acordat 39 de autorizaţii de înfiinţare pentru proiecte fotovoltaice, două pentru eoliene, două pentru producerea energiei pe bază de biomasă şi o autorizaţie pentru producerea de energie hidro.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *