Acasă » Interes general » ARIR propune reducerea birocrației cu care se confruntă companiile listate

ARIR propune reducerea birocrației cu care se confruntă companiile listate

1 februarie 2019
Interes general
energynomics

Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) propune reducerea birocrației cu care se confruntă companiile listate și implementarea unui singur punct de raportare pentru Bursa de Valori București și Autoritatea de Supraveghere Financiară.

“În cele două luni de la lansare (n.n. a Asociației) am inventariat problematicile cu care se confruntă companiile listate și ne-am dat seama că foarte mult timp este alocat raportărilor, către trei instituții diferite (n.n. BVB, ASF și Ministerul Finanțelor), în trei formate diferite, în trei platforme diferite. Practic, până a se ocupa de cele mai bune practici care includ redactarea unor rapoarte și prezentări relevante, organizarea la standarde înalte a conferințelor telefonice, dezvoltarea website-urilor, emitenții alocă resurse considerabile producerii acestor raportări”, a declarat Daniela Șerban, președintele ARIR, pentru financialintelligence.ro.

În Bulgaria, de exemplu, a început în acest an un proiect finanțat din bani europeni, prin SRSS, de creare a unei platforme și a unui singur punct de raportare pentru companiile listate. Orice tip de informații care trebuie schimbate oficial între două sau mai multe entități (autoritate de reglementare, bursă, depozitar, Registrul Comerțului, companie listată etc.) să fie canalizate prin această platformă. Conform colegilor bulgari, de exemplu, dacă o companie dorește să deruleze un IPO, o astfel de platformă va face redundantă printarea aplicațiilor, prospectului, suplimentelor etc., care în mod normal reprezintă peste 300 de pagini și va accelera semnificativ procesul. Dacă o astfel de platformă este utilizată pentru comunicare, ar putea fi introduse o mulțime de alte optimizări la nivelul fiecărui participant, cum ar fi prelucrarea, stocarea și publicarea automată a datelor, a mai spus Șerban.

Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România este o organizație neguvernamentală și non-profit care a fost înființată cu scopul de oferi actualilor și potențialilor emitenți o platformă de dezvoltare a profesioniștilor din domeniul relației cu investitorii (IR) și de a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii și guvernanță corporativă.

ARIR a fost fondată de companii listate, cu potențial de listare, administratori de fonduri și profesioniști în relația cu investitorii (IR). Membrii fondatori ai ARIR sunt: Bursa de Valori București, ALRO, Franklin Templeton Management – Suc. București, Electromagnetica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Șerban, Cosmin Răduță și Tony Romani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *