Acasă » Electricitate » ANRE va recunoaște în tarifele distribuitorilor de energie electrică doar costurile efective cu investițiile lor

ANRE va recunoaște în tarifele distribuitorilor de energie electrică doar costurile efective cu investițiile lor

3 octombrie 2013
Electricitate
energynomics

Președintele ANRE Niculae Havrileț a declarat miercuri că reglementatorul național din domeniul energiei va fi mult mai atent la investițiile distribuitorilor de energie și la cerințele acestora de a li se recunoaște costurile cu investițiile în tarifele practicate. Noua metodologie de calcul a tarifelor de distribuție a energiei a fost aprobată miercuri, și se va fi valabilă pentru cinci ani, până în 2018.

Niculae Havrileț a explicat pentru Agerpress„noua metodologie prevede mai multă transparenţă din partea distribuitorilor atunci când vin să ne ceară anumite tarife pe baza costurilor lor. Vor trebui să ne transmită informaţii mult mai detaliate şi doar costurile efective vor fi recunoscute în tarife.”

Mai precis, solicitările de creștere de prețuri venite din partea distribuitorilor vor trebui să fie însoțite obligatoriu de dovezi privind atât investiţiile realizate, cât şi calitatea serviciilor prestate, costurile de operare, de personal, de mentenanţă, consumul propriu tehnologic şi pierderile din reţea. În plus, metodologia interzice și subvențiile încrucișate. „Nu mai poţi pune un tarif mare la industrie ca să protejezi populaţia. Fiecare plăteşte preţul corect’, a explicat Niculae Havrileț.

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat în ședința de miercuri o nouă metodologie de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice. Conform pretențiilor exprimate de ANRE, aplicarea noii metodologii va asigura „o abordare transparentă privind procesul de reglementare, o alocare echitabilă a câştigurilor rezultate prin creşterea eficienţei peste ţintele stabilite de autoritatea competentă între operatorul de distribuţie şi beneficiarii serviciului de distribuţie, operarea în condiţii de siguranţă a reţelei de distribuţie, folosirea eficientă a infrastructurii existente, promovarea investiţiilor eficiente în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie, prevenirea abuzului de poziţie dominantă a operatorului de distribuţie.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *