Acasă » Petrol și Gaze » Transport » ANRE propune derogări pentru prevederi din Codul Rețelei până la 1 aprilie

ANRE propune derogări pentru prevederi din Codul Rețelei până la 1 aprilie

4 ianuarie 2016
Petrol și Gaze
energynomics

ANRE propune o serie de derogări de la prevederile Codului Rețelei de transport de gaze naturale până pe 1 aprilie, arată un proiect de ordin elaborate de autoritatea de reglementare. Codul Rețelei, aplicat de Transgaz din 1 decembrie 2015, conținea momentan penalizări fictive pentru actorii pieței de gaze, penalizări acordate după calculul zilnic al dezechilibrelor.

Derogările sunt propuse după ce ANRE a remarcat că neaplicarea corectă a prevederilor Codului, survenite ca urmare a neîndeplinirii condițiilor de aplicare, poate bloca piața de gaze.

“ANRE a primit semnale din partea operatorilor economici din sectorul gazelor naturale implicaţi – operatori ai sistemelor adiacente, utilizatori ai reţelei, furnizori, mari consumatori – cu privire la neîndeplinirea de către Transgaz a unor prevederi ale Ordinului ANRE nr. 160/2015, precum şi cu privire la neasigurarea condiţiilor tehnice de transmitere a informaţiilor necesare pentru buna derulare a procedurilor de nominalizare şi renominalizare prevăzute de Codul reţelei. De asemenea, s-a mai reclamat că Transgaz nu pune la dispoziţia utilizatorilor reţelei informaţiile necesare acestora pentru echilibrarea propriilor portofolii, respectiv comunică informaţii eronate referitoare la dezechilibrele zilnice calculate, ca urmare a nerespectării algoritmilor de calcul prevăzuţi în Ordinul nr. 160/2015”, menționează o notă a ANRE.

Reprezentanții Transgaz au subliniat în decembrie că nu pot realiza corect calculul dezechilibrelor zilnice, solicitând ca acesta să se realizeze lunar până pe 1 aprilie a.c., perioadă de păsuire în care va adapta fluxurile informatice și va suplimenta resursele pentru aplicarea corectă a Codului. Practic, în acest moment volumul mare de date apărut brusc ar trebui procesat manual, lucru imposibil de realizat. Punerea la punct a platformei IT este esențială pentru respectarea prevederilor Ordinului 160/2015, ordinul care a introdus Codul Rețelei.

Reprezentanții Transgaz au solicitat sprijinul ANRE și în vederea găsirii unei soluții legale care să permită companiei de transport să factureze gazele naturale utilizate pentru corectarea dezechilibrului fizic realizat de ELCEN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *