Acasă » Petrol și Gaze » ANRE a decis majorarea prețurilor la gaze în medie cu 2% pentru gospodării

ANRE a decis majorarea prețurilor la gaze în medie cu 2% pentru gospodării

31 martie 2017
Consumatori
Bogdan Tudorache

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat joi o majorare de 2% a prețurilor la gaze naturale pentru clienții casnici din piaţa reglementată, cu aplicare de la 1 aprilie 2017.

”La stabilirea prețurilor reglementate s-au avut în vedere prevederile metodologiei aprobată prin Ordinul ANRE 182/2015, cu modificările și completările ulterioare, în concordanță cu prevederile OUG 64/2016, potrivit căreia, începând cu 1 aprilie 2017, gazele naturale de proveniență internă se vor vinde pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, fără stabilirea unui preț de vânzare”, confom ANRE.

Chiar dacă producția internă de gaze naturale este liberalizată, ANRE are în continuare obligația de a stabili prețuri reglementate pentru clienții casnici și, astfel, de a monitoriza evoluția pieței concurențiale de gaze naturale.

La rândul său, ministrul Energiei susține că Populația va fi protejată până la 30 iunie 2021 prin prețuri finale reglementate de către ANRE. „Am analizat toate observațiile si nu au fost identificate argumente tehnice suficiente pentru ca România să amâne din nou un proces care ar fi trebuit implementat încă din 2007, anul intrării țării noastre în Uniunea Europeană, existând în schimb o serie de riscuri. Mă refer, în primul rând, la reluarea de către Comisia Europeană a procedurii prin care statul român poate suferi amenzi europene, dar și la pierderea a peste 180 de milioane de euro pentru interconectorul BRUA, atât de necesar pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale a României.

”Legat de temerile din spațiul public privind o posibilă creștere substanțială a prețului gazelor la populație după momentul liberalizării, aceasta este, de asemenea, nejustificată. Populația va fi protejată până la 30 iunie 2021 prin prețuri finale reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Un alt avantaj ar fi că, după 1 aprilie 2017, tranzacționarea gazelor naturale se va face în condiții de eficiență economică printr-un proces transparent de achiziție care va permite accesul nediscriminatoriu al tuturor paticipanților la piață”, declară Toma Petcu, ministrul Energiei.

ANRE explică faptul că deși piața e liberă, componenta reglementată nu dispare pentru gospodării. ”Menționăm că, în prezent, orice client casnic are opțiunea de a rămâne în piața reglementată de gaze naturale în care furnizarea gazelor naturale se efectuează în baza contractelor-cadru de furnizare reglementată și la preț reglementat, ambele stabilite de ANRE sau de a trece în piața concurențială – în care furnizorul vinde gaze naturale clientului final la prețul și în condițiile comerciale de furnizare convenite cu acesta, prin negociere sau, după caz, la prețul și condițiile comerciale din oferta-tip pentru care respectivul client final a optat”, se mai arată în comunicat.

Tot în sedința de joi au fost aprobate și tarifele de distributie la Distrigaz Sud Rețele, în scadere, în medie, cu 4,16%. Solicitarea de aprobare a tarifelor de distribuție pentru Delgaz  Grid (fost E.On Distribuție) se află, în prezent, în analiză în cadrul autorității.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *