Acasă » Electricitate » ANRE: Operatorii de transport şi distribuţie a gazelor vor efectua investiţii de peste 1,6 mld. lei în 2021

ANRE: Operatorii de transport şi distribuţie a gazelor vor efectua investiţii de peste 1,6 mld. lei în 2021

13 aprilie 2021
Consumatori
energynomics

Operatorii de transport şi distribuţie a gazelor naturale vor realiza investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei aferente anului 2021, conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

”În vederea îndeplinirii obligaţiilor ce le revin în conformitate cu prevederile legale, operatorul de transport şi de sistem şi operatorii de distribuţie a gazelor naturale au transmis, iar ANRE a aprobat, planurile anuale de investiţii pentru anul 2021 în valoare totală de 1,3 miliarde lei, care cuprind lucrările ce au ca scop îmbunătăţirea indicatorilor de performanţă a serviciului, a siguranţei în funcţionare, a eficienţei energetice a sistemelor, precum şi reducerea costurilor de operare şi mentenanţă”, se arată în comunicat.

”Având în vedere noile obligaţii legale, pentru anul 2021, operatorii au prevăzut suplimentar faţă de planul anual de investiţii iniţial întocmit sume destinate realizării lucrărilor de extindere şi racordare în valoare totală, până la această dată, de peste 365 milioane lei, ceea ce reprezintă o suplimentare cu circa 26% a efortului investiţional anual”.

Astfel, Transgaz are în plan investiţii de 825 milioane de lei în reţea şi alte 13 milioane suplimentar în racordări şi extinderi.

În cazul Delgaz Grid, este vorba de 198 milioane de lei plan de investiţii şi 72 milioane de lei investiţii suplimentare. Iar E.ON şi-a planificat 226 milioane de lei şi 238 milioane de lei investiţii suplimentare, conform Agerpres.

În plus, pentru dezvoltarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale pe teritoriul naţional, prin Ordonanţă de urgenţă nr. 128/2020 aprobată prin Legea nr. 214/2020, a fost instituit Programul naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, în valoare totală de circa 3,872 miliarde lei pentru perioada de programare 2021-2027, care poate fi accesat de unităţile administrativ-teritoriale individual sau în parteneriat, precum şi de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, pentru înfiinţarea/extinderea/transformarea reţelelor de distribuţie inteligentă a gazelor naturale pentru racordarea consumatorilor casnici şi a clienţilor noncasnici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *