Acasă » Electricitate » Distribuţie » ANRE micșorează profitabilitatea distribuitorilor de energie; tarifele finale, mai mici cu 2%

ANRE micșorează profitabilitatea distribuitorilor de energie; tarifele finale, mai mici cu 2%

11 decembrie 2014
Distribuţie
energynomics

ANRE a micșorat profitabilitatea distribuitorilor de energie după ce Rata Internă a Rentabilității (RRR) a fost scăzută de la 8,5% la 7,7%, a declarat conducerea autorității de reglementare, citată de cotidianul Bursa. Inițial, indicatorul era propus a fi diminuat la 7,45%. Profitabilitatea rezultă din înmulțirea RRR cu baza de active .

Aprobarea diminuării ratei profitului a nemulțumit marii investitori. Unul dintre aceștia, Fondul Proprietatea (FP), spune: „Schimbările constante ale cadrului de reglementare fac mediul de afaceri instabil şi imprevizibil, împiedicând astfel companiile să îşi asume programe de investiţii, în contextul în care rata de rentabilitate a capitalului necesar devine nesigură. Mai mult, aceste modificări legislative, fiscale şi comerciale neaşteptate vor alunga investitorii, care nu vor mai fi interesaţi de furnizarea de capital în cadrul unui mediu de reglementare atât de imprevizibil.”

FP consideră că viitoarele privatizări din energie prin bursă sunt periclitate dacă profitabilitatea este diminuată prin reglementări ale autorităților de stat.

ANRE respinge acuzațiile investitorilor, și subliniază că valoarea RRR stabilită prin reglementare de instituție se aplică veniturilor din piața care nu este concurențială, și vor impacta benefic tarifele de distribuție pentru utilizatorii finali de energie. Unele surse din energie vorbesc chiar de o diminuare cu 2% a prețului final plătit de gospodării pentru primirea energiei.

„La propunerea de reducere a valorii RRR a fost luată în calcul scăderea semnificativă a valorii ratei rentabilităţii investiţiilor fără risc, în cursul anului 2014, ca urmare a reducerii dobânzilor din cadrul prospectelor de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discount şi a obligaţiunilor de stat de tip benchmark”, mai spun cei din ANRE.

Liderii instituției resping și lipsa de predictibilitate, din moment ce RRR pentru a treia perioadă de reglementare ia în considerare o metodologie publicată în 2013, dar care a suferit unele modificări în acest an pentru a se asigura că nu sunt recunoscute în tarifele finale excese cu cheltuielile din partea distribuitorului, mai scrie ziarul Bursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *