Acasă » Electricitate » ANRE: Majorarea tarifului pentru servicii de sistem cu 40% va avea un efect redus în facturi

ANRE: Majorarea tarifului pentru servicii de sistem cu 40% va avea un efect redus în facturi

6 iunie 2024
Distribuţie
energynomics

Majorarea tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem va avea un efect redus în privința costurilor cu energia electrică suportate de utilizatori, în cazul unui consum casnic anual de 1 – 1,5 MWh creşterea facturii anuale fiind de maximum 3,7 – 5,5 lei/an, informează Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).

„Creşterea tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem este de 3,67 lei/MWh, de la 9,17 lei/MWh, valabil pe perioada 1 ianuarie-31 mai 2024, la 12,84 lei/MWh (circa 40% – n.r.), valabil începând cu data de 1 iunie 2024. Având în vedere ponderea foarte mică a tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem în prețul final facturat utilizatorilor, majorarea tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem va avea un efect redus în privința costurilor cu energia electrică suportate de utilizatori. În cazul unui consum casnic anual de 1-1,5 MWh, creşterea facturii anuale ca urmare a creşterii tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem va fi de maximum 3,7-5,5 lei/an, respectiv 31 bani/lună – 46 bani/lună. Majorarea tarifului nu are efect asupra facturilor consumatorilor casnici, pentru care prețul energiei electrice este plafonat”, precizează ANRE.

Potrivit sursei citate de Agerpres, tariful pentru achiziția serviciilor de sistem acoperă costurile Transelectrica S.A. cu achiziția de rezerve de capacitate, care se realizează în regim concurențial, respectiv de pe piața serviciilor de sistem, de la furnizorii de servicii calificați. Achiziția acestor servicii este obligatorie pentru asigurarea funcționării sistemului electroenergetic în condiții de siguranță.

În perioada aprilie – mai 2024, prețurile de achiziție pentru rezervele de capacitate au înregistrat o creştere semnificativă față de anul 2023 şi primul trimestru al anului 2024, subliniază ANRE.

„Această creştere a condus la majorarea semnificativă a costurilor operatorului de transport şi de sistem față de costurile prognozate la 1 ianuarie 2024, prognoză realizată pe date istorice. Astfel, diferența dintre costurile cu achiziția rezervelor de capacitate realizate în lunile aprilie-mai şi cele prognozate s-a ridicat la nivelul de aproximativ 75 milioane lei. Majorarea tarifului pentru achiziția serviciilor de sistem asigură recuperarea de către Transelectrica S.A. a diferenței înregistrate antemenționate, până la sfârşitul anului 2024”, se mai arată în comunicatul autorității de reglementare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *