Acasă » Legal » Regulations » ANRE este implicată în circa 390 de procese

ANRE este implicată în circa 390 de procese

31 iulie 2015
Legal
energynomics

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are în derulare aproape 390 de litigii, scrie Mediafax. O serie de procese au fost intentate autorității pentru că „a promovat acţiuni împotriva actelor administrative jurisdicţionale emise de Curtea de Conturi a României, acţiuni în vederea recuperării debitelor provenite din neachitarea de către operatorii economici reglementăţi a contribuţiilor şi tarifelor aferente licenţelor/atestatelor/autorizaţiilor acordate de ANRE, litigii de muncă, acţiuni civile”, indică ANRE.

Două dintre companiile de stat aflate în proces cu ANRE sunt Electrocentrale Bucureşti şi Transgaz, a specificat instituția. De fapt, intentarea de procese cu aceste companii merge în ambele sensuri.

„ANRE a acţionat în judecată Electrocentrale Bucureşti SA şi SNTGN Transgaz pentru recuperare debite, iar aceastea au acţionat ANRE în judecată pentru anularea unor acte administrative”, a comunicat ANRE pentru Mediafax.

Dosarul cu Transgaz are ca obiect anularea unei hotărâri privind soluţionarea disputelor pe piaţa angro şi cu amănuntul apărute între participanţii la piaţa gazelor naturale. Dosarele cu Electrocentrale vizează anularea deciziei preşedintelui ANRE 740/2014 privind supracompensarea activităţii de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare de înaltă eficienţă aferente perioadei de evaluare 2011-2013 pentru centralele CET Bucureşti Sud şi CET Bucureşti Vest. Alt dosar se referă la modificarea unui decizii privind soluţionarea neînţelegerilor la încheierea contractului dintre Elcen şi RADET.

Debitele care trebuie recuperate de ANRE şi pentru care autoritatea a acţionat în judecată Electrocentrale Bucureşti provin din neachitarea de către aceasta a contribuţiei aferente licenţei pentru producerea de energie electrică acordată de căre ANRE şi a accesoriilor (penalităţi de întârziere), iar debitele ce trebuie recuperate de ANRE şi pentru care a acţionat în judecată Transgaz provin din neachitarea de către aceasta la scadenţă a tarifului de dispecerizare tranzit gaze naturale pentru activitatea desfăşurată în 2008-2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *