Acasă » Electricitate » ANRE elimină încă 1.000 MW nefuncționali din licențele producătorilor

ANRE elimină încă 1.000 MW nefuncționali din licențele producătorilor

25 februarie 2021
Distribuţie
Energynomics

Bogdan Tudorache

ANRE a eliminat încă 1.010 MW nefuncționali din licențele producătorilor, a anunțat instituția.

”ANRE apreciază că este necesar ca procesul de eliminare din licențele producătorilor a capacităților de producere a energiei electrice nefuncționale să continue pentru a oferi o imagine reală, clară, a surselor de producție disponibile în sistemul energetic național. Menținerea în licențe a capacităților de producție care nu mai funcționează, descurajează investițiile noi în producerea de energie electrică în România.

Astfel, în cadrul sedinței Comitetului de reglementare din data de 24.02.2021, Autoritatea a aprobat modificări ale licențelor pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, ce însumează o reducere totală a puterii electrice totale instalate de 1.010 MW”, se arată în comunicatul ANRE.

Astfel, de la debutul perioadei de analiză, respectiv anul 2018, ANRE a eliminat o capacitate totală de 4.400 MW nefuncționali, care a scăzut, astfel, de la valoarea de 23.983 MW, la 19.583 MW.

ANRE apreciază că eliminarea din licență a capacităților nefuncționale ar trebui să fie însoțită de un proces finanțat pe cât posibil din fonduri europene, de instalare de noi capacități, care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană (în special în cadrul European Green Deal) de reducere a emisiilor poluante, de creștere a ponderii surselor regenerabile în consumul brut de energie și de creștere a eficienței energetice.

”Instalarea de noi capacități de producere eficiente și performante, va contribui semnificativ la reducerea dependenței față de importuri, creșterea competitivității pe piața internă angro de energie electrică și în final va conduce la reducerea prețului la consumatorul final”.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *