Acasă » Petrol și Gaze » ANRE desemnează noi furnizori de ultimă instanță

ANRE desemnează noi furnizori de ultimă instanță

14 decembrie 2021
Furnizare
energynomics

ANRE a adus modificări și completări Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, unul dintre obiectivele majore ale autorității de reglementare fiind asigurarea continuității în furnizarea cu gaze naturale la clienții finali, a anunțat autoritatea.

În acest sens, a fost emis un nou Regulament aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020, cu scopul creșterii numărului de furnizori de ultimă instanță (FUI) desemnați, care să aibă și o cotă de piață semnificativă, întrucât furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță implică o capabilitate operațională și financiară imediată care să le permită preluarea, în situații excepționale, a portofoliilor de clienți ale unor furnizori care din diverse motive nu își mai pot continua activitatea.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Regulament, cu modificările şi completările ulterioare, ANRE a demarat în data de 8 decembrie 2021 un proces de selecţie pentru desemnarea unor furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, în vederea îndeplinirii condițiilor din Regulament, respectiv ”un număr de cel puţin 5 FUI, a căror cotă cumulată de piață, calculată prin ponderarea egală a numărului de clienţi finali și a cantității de energie vândute acestora în ultimele 12 luni pentru care ANRE dispune de date în urma activităţii de monitorizare a pieţei gazelor naturale, să fie de minimum 70%”.

În urma procesului organizat în perioada 8 – 14 decembrie 2021, în ședința de astăzi, 14 decembrie 2021, a Comitetului de reglementare au fost aprobate deciziile de desemnare a societăţilor ENGIE România S.A., E.ON Energie România S.A și OMV Petrom S.A. în calitate de furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, societăți care au obligația de a prelua clienții care nu au asigurată furnizarea gazelor naturale, conform prevederilor Regulamentului.

Astfel, lista furnizorilor de ultimă instanţă de gaze naturale desemnați de ANRE este următoarea:

  1. ELECTRICA FURNIZARE S.A.
  2. PREMIER ENERGY S.R.L.
  3. TINMAR ENERGY S.A.
  4. ENGIE România S.A
  5. E.ON Energie România S.A
  6. OMV Petrom S.A
  7. CEZ Vânzare S.A- până în data de 2 ianuarie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *