Acasă » Regenerabile » Biomasă » ANRE dă autorizații de înființare pentru noi unități de energie regenerabilă

ANRE dă autorizații de înființare pentru noi unități de energie regenerabilă

22 august 2013
Biomasă
energynomics

Interesul pentru producerea energiei din resurse regenerabile se menține ridicat în România, deși în ultima vreme s-au cumulat o serie de semnale care ar indica exact contrariul: modificarea schemei de sprijin, introducerea de taxe-antidumping la nivel european și reclamația transmisă de CEZ la UE împotriva măsurii de amânare a certificatelor verzi luate de România. Țara noastră a înregistrat în august și primele cereri de insolvență în industria sa fotovoltaică. 

În ciuda acumulării acestor semnale, sectorul regenerabilelor nu duce lipsă de investitori deciși să-și asume riscuri. Drept ilustrare stă faptul că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în ședința de joi autorizaţii de înfiinţare pentru încă două centrale eoliene și cinci noi centrale fotovoltaice.

Centrale eoliene

SC Gadfly Energy SRL ( în localitatea Tudor Vladimirescu, județul Brăila)
SC Regen Power Tech SA (Mihai Viteazul)

Centrale fotovoltaice

SC Energo Natur Răscăieți SRL (în comuna Răscăieți, județul Dâmbovița)
SC Solek Project Dzeta SRL (în localitatea Golești, județul Argeș)
SC Solek Project Theta SRL (în localitatea Rătești, județul Argeș)
SC Sun Energhes SRL (centrala electrică Urzicuța)
SC Energo Natur Visina SRL (în comuna Vișina, județul Dâmbovița)

În anterioara ședință a comitetului de reglementare, la jumătatea lunii august, ANRE a aprobat înființarea a opt unități de producere a energiei din surse fotovoltaice şi a două parcuri eoliene. În luna iulie ANRE acordase 39 de autorizaţii de înfiinţare pentru proiecte fotovoltaice, două pentru eoliene, două pentru producerea energiei pe bază de biomasă şi o autorizaţie pentru producerea de energie hidro.

Energynomics.ro a arătat că la finalul anului 2012 România avea o capacitate instalată în parcuri fotovoltaice de 49,3 MW, iar la jumătatea anului 2013 aceasta crescuse la 378,5 MW. Parcurile eoliene au evoluat de la 1.822 de MW la finele anului 2012, la 2.163 de MW la finele primului semestru din 2013. În schimb, situaţia nu s-a schimbat prea mult în ceea ce priveşte proiectele pe biomasă, a căror capacitate a crescut de la 39,7 MW la finele anului trecut, la 43,2 MW. De asemenea, capacitatea instalată în microhidrocentrale a ajuns de la 425 de MW la 472 de MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *