Acasă » Electricitate » ANRE: 75% din clădirile din Uniunea Europeană sunt ineficiente energetic

ANRE: 75% din clădirile din Uniunea Europeană sunt ineficiente energetic

26 septembrie 2018
Electricitate
energynomics

Uniunea Europeană (UE) și-a propus o creștere a eficienței energetice de 32,5% până în anul 2030, iar România urmează să preia în legislația națională această prevedere în următoarele luni, a declarat, marți, Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferință pe teme de profil.

„În acest an a fost aprobată Directiva Europeană privind Performanța Energetică a Clădirilor, care a fost publicată în iulie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar statele membre au la dispoziție 20 de luni pentru a o prelua în legislațiile naționale”, a mai spus oficialul ANRE.

„Țintele României pentru anul 2020, atât pentru eficiență energetică (20% – n.r.), cât și pentru resurse regenerabile, de 24%, au fost deja depășite, potrivit Eurostat. Așteptăm publicarea în Jurnalul Oficial a tuturor directivelor din acest pachet legislativ de energie și schimbări climatice, după care urmează transpunerea lor. În perioada Președinției austriece ar trebui să fie finalizate și discuțiile pe tema directivei privind piața de energie, dar, dacă acestea nu sunt finalizate, avem șansa să continuăm și să finalizăm aceste discuții în timpul președinției României”, a adăugat Nagy-Bege.

El a arătat că directiva prevede ca noua țintă pentru creșterea eficienței energetice să fie de 32,5% pentru anul 2030. Totodată, pentru sursele regenerabile, la nivel european există o țintă de 32% pentru 2030, cu posibilitatea revizuirii în anul 2023.

El a reamintit că la nivelul clădirilor, consumul de energie reprezintă 40% din consumul de energie în total în Europa și 45% în România. În urmă cu o săptămână, într-un eveniment organizat de energynomics.ro și DK-Expo, oficialul ANRE a anunțat reluarea discuțiilor cu părțile implicate în vederea realizării unui contract cadru pentru contracte de tip ESCO, folosite deja în industrie, dar aproape deloc de autoritățile publice. “Avem un grup de lucru are se reunește săptămânal pentru a propune acest document”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.

„Sectorul clădirilor este responsabil pentru o treime din emisiile de dioxid de carbon, iar 75% din clădirile din Uniunea Europeană sunt ineficiente energetic”, a menționat vicepreședintele ANRE.

Energy Policy Group a lansat un studiu privind creșterea eficienței energetice în clădiri în România, pentru Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri – ROENEF.

România, pe locul patru în UE pentru restanţele la utilităţi

Studiul, coordonat de Radu Dudău, co-fondator și director EPG, formulează o serie de concluzii și recomandări de politici și de acțiuni prioritare menite să faciliteze procesul de renovare profundă a fondului imobiliar din România:

  • instituirea de programe finanțate din fonduri publice pentru renovarea imobilelor locuite de persoane în sărăcie energetică
  • realizarea unei rate anuale de renovare de 3% pentru clădirile administrației publice
  • sprijin pentru instalarea de sisteme SRE în clădiri
  • introducerea unei scheme de obligații pentru eficiență energetică, bazată pe standarde minime
  • maximizarea absorbției fondurilor europene
  • elaborarea cadrului de reglementare pentru companiile ESCO și pentru contractele de performanță energetică
  • susținerea „creditelor verzi”
  • stabilirea unei scheme suport pentru renovarea caselor unifamiliale, cu includerea unui bonus pentru utilizarea de materiale termoizolante „verzi”
  • introducerea de standarde de calitate, pe lângă cele de cost, în criteriile de finanțare prin Programul Operațional Regional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *