Acasă » Interes general » Amundi: Investitorii urmăresc tensiunile geopolitice intense, criza energetică europeană și inflația persistentă

Amundi: Investitorii urmăresc tensiunile geopolitice intense, criza energetică europeană și inflația persistentă

27 ianuarie 2023
Interes general
Bogdan Tudorache

După un 2022 dificil, investitorii urmăresc tensiunile geopolitice intense, criza energetică europeană și inflația persistentă, conform Amundi, unul din cei mai importanți administratori de investiții din Europa.

Amundi se așteaptă la o încetinire a creşterii globale în 2023, la 2,2% – în scădere de la 3,4% în 2022, în mai multe țări dezvoltate și emergente, economia suferind o stagnare.

În Europa, șocul energetic creat de război, agravat de presiunile inflaționiste legate de consecințele crizei Covid, rămâne principala frână a creșterii. Criza costului vieții care urmează va trage Europa în recesiune în această iarnă, urmată de o redresare lentă. Aceasta nu înseamnă că inflația va scădea semnificativ.

În SUA, asprimea politicii monetare a Fed a crescut riscul de recesiune în semestrul al doilea, neexistând certitudini de domolire semnificativă a inflației, mai spus oficialii Amundi.

Acest mediu de creștere scăzută și inflație ridicată se va extinde pe piețele emergente, cu excepția Chinei. Amundi a redus estimarea de creştere a PIB-ului Chinei la 4,4% nivel considerabil mai bun decât creşterea anemică a Chinei din 2022 (3,2%) și se bazează pe speranța unei stabilizări a pieței imobiliare și a unei redeschideri treptate a economiei, post Covid.

Inflația se va menține ridicată în cea mai mare parte a anului 2023. Băncile centrale vor continua politica „orice este nevoie” pentru a evita o criză inflaționistă în stilul anului 1970. Politicile monetare aspre vor continua, dar într-un ritm mai lent decât în 2022. Nivelul ratei de dobândă terminale a Federal Reserve în SUA va ramâne critic, crescând șansele unei recesiuni în SUA dacă se va apropia de 6%.

Implicații investiționale

Având în vedere încetinirea creșterii globale și o ”recesiune a profiturilor”  în prima jumătate a anului 2023, investitorii ar trebui să rămână defensivi pentru moment, preferând expuneri conservatoare pe aur și credit de tip Investment Grade.

Condițiile adverse ar trebui să se diminueze în a doua jumătate a anului 2023, favorizând o îmbunătățire a ciclului de afaceri și o adăugare treptată a mai multor active de risc în portofolii.

Câteva tendințe:

  • „Bonds are back” cu accent pe creditul de înaltă calitate, acordând în același timp atenție fluctuațiilor valutare într-o lume a politicilor monetare şi fiscale divergente, precum și riscurilor de lichiditate și efectului de îndatorare public şi corporativ.
  • Pe măsură ce obligațiunile își recâștigă calitățile de diversificare în portofoliu după creșterea randamentelor din 2022 și riscurile de recesiune care se profilează anul acesta, se observă o revigorare a alocării portofoliului 60-40.
  • Acțiunile ar trebui să ofere oportunități de intrare în viitor, cu o preferință pentru SUA și o înclinare a dividendelor de calitate / valoare mare. Investitorii ar trebui să crească treptat expunerea la acțiunile europene și chineze, ciclice, din sectoarele de tip « value ».
  • Inflația persistentă determină o alocare mai mare către active reale care sunt rezistente la inflație, cum ar fi infrastructura. În timp ce obligațiunile beneficiază de randamente mai atractive, în majoritatea sectoarelor şi regiunilor, imobiliarele pot fi un bun diversificator pe termen mediu.
  • Diferențele dintre piețele emergente se vor intensifica în 2023. Țările cu o inflație temperată și perspective monetare mai bune, cum ar fi America Latină și Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, sunt atractive. Un eventual pivot Fed ar trebui să crească atractivitatea acțiunilor din piețele emergente, mai târziu, în cursul anului.
  • Temele ESG pe termen lung vor continua să beneficieze de pe urma crizei Covid-19 și a războiului din Ucraina. Investitorii ar trebui să se expună la tranziția energetică și securitatea alimentară, precum și la tendințele de restructurare a lanțurilor de producție şi distribuție provocate de noile trenduri geopolitice. Temele sociale vor fi din nou în atenție, deoarece deteriorarea pieței muncii și inflația necesită atenție în creştere pentru factorii sociali.

“Într-un scenariu de aterizare economică lentă în SUA, ne putem aștepta la randamente pozitive în 2023 pentru piețele de acțiuni, dar riscurile importante rămân. Acest ciclu de evoluție al acțiunilor este influențat de corecția acțiunilor de tip Growth, supraevaluate, evoluție în desfaşurare. Din punct de vedere economic, riscul ar fi o încetinire mai târzie și mai profundă decât așteptarile generale, având în vedere un impact întârziat al creșterii foarte rapide a ratelor de dobândă. Mai mult, o revenire ciclică a acțiunilor nu a avut loc atât timp cât FED a majorat ratele”, a spus Eric Mijot, Global Head of Equity Strategy.

“După un an neobișnuit de provocator în 2022, în care multe clase de active au avut evoluții negative simultane, credem că 2023 va aduce numeroase oportunități în mai multe clase de active pe măsură ce relația dintre creșterea economica şi inflația se normalizează. Considerăm că o abordare diversificată a construcției portofoliului va fi din nou benefică pentru investitori”, a adăugat John O’Toole, Global Head of Multi-Asset Solutions.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *