Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Americanii duc fracturarea hidraulică la urne și în instanță

Americanii duc fracturarea hidraulică la urne și în instanță

4 noiembrie 2013
Explorare și producție
energynomics

Reglementarea tehnologiei fracturării hidraulice pentru exploatarea gazelor de șist ridică semne de întrebare pe teritoriul statelor americane Ohio și Colorado. Deși crearea legislației în acest domeniu intră în atribuțiile guvernului statal, unele orașe din cele două state vor ține referendumuri pe 5 noiembrie pentru a determina dacă inițiativa reglementării trebuie transferată către consiliile municipale și locale.

În orașul Longmont din Colorado fracturarea hidraulică a fost interzisă din 2012, iar pe 5 noiembrie locuitorii orașelor Broomfield, Lafayette, Boulder și Fort Collins sunt chemați la urne pentru a urma exemplul vecinilor lor. Nordul statului Ohio este și el angrenat în această luptă. Locuitorii din Youngstown, Oberlin și Bowling Green sunt chemați la vot pe 5 noiembrie pentru a interzice fracturarea hidraulică. În Youngstown a mai avut loc un referendum în mai 2013, dar fără a avea succes.

Incertitudinile privind fracturarea hidraulică se transformă în referendumuri și bătălii legislative cu guvernele statale

Eforturile depuse de către locuitorii organizați în asociații anti-fracturare hidraulică din Ohio și Colorado se încadrează într-o tendință generalizată a societății civile din SUA de a restrânge sau de a stopa definitiv utilizarea acestei tehnologii pe fondul îngrijorărilor ridicate de impactul său asupra mediului, sănătății oamenilor și calității apei potabile.

Vermont a fost primul stat american care a interzis fracturarea hidraulică, iar în California a fost aprobată pentru prima dată o lege ce reglementează utilizarea ei. Comunități locale din statul New York au interzis definitiv sau temporar fracturarea hidraulică pe teritoriul localităților lor și este așteptat un raport pe impactul tehnologiei de extracție asupra sănătății pentru a se determina viitorul său pe teritoriul statului.

Liderii asociațiilor de mediu din Ohio, Michigan și Colorado au furnizat constant dovezi care arată că oamenii doresc transferul acestei probleme către consiliile localităților lor deoarece aceștia nu au încredere în competența și în corectitudinea reglementatorilor statali. Până în prezent au fost contabilizate sute de acțiuni derulate în ultimii ani la nivel statal și local cu scopul de a impune restricții mai severe pentru folosirea tehnologiei fracturării hidraulice.

Riscul ca fracturarea hidraulică să devină mai puțin eficientă economic prin impunerea unor reglementări suplimentare au determinat răspunsuri inedite din partea oficialilor unor ținuturi care beneficiază din plin de veniturile suplimentare aduse de extracția gazelor și petrolului de șist. Unii dintre liderii politici ai unor ținuturi din Colorado au făcut o contra-propunere către locuitorii localităților lor de a iniția o acțiune de secesiune de statul Colorado pentru a evita aplicarea legislației privind dezvoltarea noilor resurse energetice și pentru a evita riscurile de încetinire a economiilor locale bazate pe exploatarea resurselor.

În Pungești va fi organizat un referendum pe 24 noiembrie

Localnicii din Pungești, județul Vaslui, au protestat puternic începerea lucrărilor de explorare de gaze de șist de către Chevron, iar compania a decis să-și suspende activitatea în zonă și să-și retragă utilajele până când situația este rezuolvată. Între timp, consilierii locali au votat organizarea unui referendum local privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună pe 24 noiembrie

Totodată, consilierii locali au votat iar interzicerea exploatării șisturilor de pe teritoriul localității. O hotărâre asemănătoare a fost atacată în instanță în iunie de către Prefectura Vaslui, iar instanța a transmis Consiliului Local din Pungești că trebuie să anuleze hotărârea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *