Acasă » Electricitate » Hidro » Amenajarea Hidroenergetică Pașcani va fi finanțată de Hidroelectrica

Amenajarea Hidroenergetică Pașcani va fi finanțată de Hidroelectrica

12 decembrie 2023
Electricitate
energynomics

Amenajarea Hidroenergetică de la Pașcani va fi finanțată de Hidroelectrica, cu aproximativ 60 milioane euro, iar 29 milioane lei de la Guvern, pentru a fi finalizată până în 2026, conform anunțului făcut de Lucian Rusu, Secretarul General Adjunct al Guvernului.

„O reconfirmare acestui lucru a fost şi vizita din aceste zile a ministrului energiei Sebastian Burduja alături de colegii mei parlamentari din PNL IASI la Acumularea Hidroenergetică de la Pașcani, construcție începută de peste 40 de ani”, a afirmat liberalul, conform Financialintelligence.

Lucian Rusu a mai precizat că nu doar Pașcaniul, ci toată regiunea va putea beneficia de o resursă imensă de apă care poate fi folosită atât pentru irigații, asigurarea necesarului de apă potabilă pentru populație, reducerea pagubelor produse de inundații sau energia electrică generată de cei peste 12 MWH.

”Oportunitatea fondurilor europene, prin Planul de Redresare și Reziliență (PNRR) a făcut ca proiectul Amenajarea Hidroenergetică Pașcani să fie reconsiderat de S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A și instituțiile statului, să fie stabilit de CSAT și Guvern ca obiectiv de interes public major și propus de România pentru a fi finanțat cu bani de la UE, prin componenta REPowerEU. Valoarea estimată pentru finalizarea proiectului de la Pașcani este de 123 milioane de euro, iar Uniunea Europeană a acceptat ca în cadrul secțiunii de energie regenerabilă să fie finanțat un singur proiect pilot, privind energia hidro, început și nefinalizat până în 2023”, a afirmat anterior deputatul de Iași Sorin Năcuța, conform Jurnalului Regional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *