Acasă » Electricitate » Alro: Cota de certificate verzi crește cu 17%, determină reduceri de producție și personal

Alro: Cota de certificate verzi crește cu 17%, determină reduceri de producție și personal

6 martie 2014
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

În urma creșterii cotei certificatelor verzi cu 17%, producătorul de aluminiu Alro va elabora un plan pentru închiderea unei părţi importante a capacităţilor-cheie pentru producerea aluminiului primar, în vederea reducerii drastice a consumului de energie, decizie care ar putea avea ca efect scăderea semnificativă a numărului de angajaţi.

„Noua cotă pentru certificate verzi, mai mare cu 17% faţă de estimarea anterioară, va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare aferente acestui an. Consiliul de Administraţie va pregăti un plan pentru oprirea temporară a unei părţi din operaţiunile companiei, pentru a evalua viabilitatea continuării activităţii”, se arată într-un comunicat transmis de producătorul de aluminiu Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Alro, unul dintre marii consumatori de energie, menţionează că pe 26 februarie cota certificatelor verzi pe care toţi consumatorii trebuie să o plătească a crescut la 0,224 CV/MWh, conform unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Această cotă trebuie plătită de toţi consumatorii de energie, ca parte a schemei de sprijin pentru producţia de energie din surse regenerabile în România.

„Toate semnalele din piață arată că bula speculativă a subvențiilor pentru regenerabile va continua chiar mai agresiv. Creşterea eco-taxelor a fost generată de apariţia unor noi capacităţi de producţie a energiei fotovoltaice (o creştere de 2000% a capacităţilor, în ultimul an) şi a celor de energie eolienă, instalate până la sfârşitul anului 2013. Principalii factori cu impact major sunt lipsa de predictibilitate pentru aplicarea schemei de sprijin pentru energia din surse regenerabile, precum şi o scădere a pieței internaţionale a aluminiului. În aceste condiţii, Alro va trebui să plătească în plus pentru eco-taxe 20 de milioane de lei, doar pentru cheltuielile de regularizare din 2013, iar impactul asupra bugetului pentru 2014 este de aşteptat să depăşească cu cel puţin 80 de milioane de lei actuala estimare a companiei”, se spune în comunicat.

Închiderea unor capacități de producție și concedieri

Producătorul de aluminiu precizează, totodată, că lipsa oricăror măsuri pentru sprijinirea consumatorilor industriali, în conformitate cu liniile directoare propuse de către Direcţia Generală Concurenţă a Comisiei Europene, pune Alro în situaţia de a-şi reevalua toate operaţiunile pentru anul în curs.

„De aceea, compania trebuie să elaboreze un plan de închidere pentru o parte importantă a capacităților-cheie pentru producerea aluminiului primar, astfel, reducând drastic consumul de energie.
Aceste măsuri ar putea duce la o scădere semnificativă a numărului de angajaţi ai Companiei, motiv pentru care vor fi discutate, în prealabil, și cu partenerii sociali”, se mai arată în comunicat.

În prima jumătate a anului trecut numărul mediu de angajaţi de la Alro a fost de 2.459 faţă de 2.516 în perioada similară din 2012.

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%.

Având în vedere majorarea cotei de certificate verzi care trebuie plătită, Alro precizează, în comunicatul transmis, că administratorii nu mai susţin varianta de buget propusă pentru 2014 şi publicată la începutul lunii februarie pe site-ul companiei pentru o AGA programată pentru ziua de vineri.

În varianta respectivă de buget conducerea companiei a luat în considerare o scădere a „bonusului de cogenerare și a poverii certificatelor verzi” prin implementarea unei scheme de exceptare a consumatorilor în concordanță cu directivele propuse și lansate pentru consultare publică de către Directoratul General pentru Concurență (DG Competition) al CE pe 18 decembrie 2013, conform Mediafax.

Veniturile erau estimate să avanseze cu 5,7%, la 642,3 milioane dolari, iar compania urma să consemneze un profit net la 3,2 milioane dolari.

Alro a înregistrat anul trecut o pierdere netă ajustată preliminară de 78 milioane lei (23,3 milioane dolari), faţă de profit în 2012, iar afacerile au scăzut cu 12%, la 2,02 miliarde lei (607,6 milioane dolari). Compania a consemnat în anul 2012 un profit net ajustat de 123 milioane lei şi o cifră de afaceri de 2,3 miliarde lei.

Grupul Vimetco, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, deţine 84,19% din acţiunile Alro, iar Fondul Proprietatea are 10,21%.

Acţiunile Alro au închis şedinţa de marţi în creştere cu 5,77%, la preţul de 1,43 lei. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 1,02 miliarde lei (226,2 milioane euro).

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *