Acasă » Legal » AIE cere înființarea unui centru de soluționare a litigiilor în domeniul gazelor

AIE cere înființarea unui centru de soluționare a litigiilor în domeniul gazelor

2 iunie 2020
Legal
Energynomics

Bogdan Tudorache

Deși liberalizarea pieței de gaze este pregătită de 15 ani, nu a existat din partea statului vreun proiect de educare a consumatorului, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AIE), într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Economiei.

”În momentul în care trimiți un consumator neinstruit pe câmpul de luptă al liberalizării pieței, nu este vina furnizorilor că-l va înfrânge”, se arată în document.

Astfel, Asociația Energia Inteligentă solicită constituirea de urgență a unei entități de tip SAL, așa cum este definită de Ordonanța 38/2015, care transpune directiva europeană 11/2013.

”Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Gazelor Naturale (SAL-GAZ) e necesar pentru desfășurarea de programe de informare pentru pregătirea consumatorilor casnici, pentru ca aceștia să-și negocieze contractele de achiziție de gaze naturale pe o piață liberalizată și să permită soluționarea alternativă a litigiilor de pe piața de gaze”, susține AIE.

”D-le Ministru, nu poți să aștepți de la furnizor să vină cu marje mici de furnizare, când instituțiile statului care veghează piața pun pe piață instrumente care încurcă consumatorul (comparatorul de preț la gaze), care conține date eronate, care nu este actualizat, în care nu verifică nimeni și nu elimină ofertele incorecte. Dacă instituțiile statului nu sunt interesate de modul în care ajung oferte corecte la consumatori, de ce ar fi furnizorii interesați?

Furnizorii sunt ‘răi’, că asta le cere legea (maximizarea profitului), dar poate mai rău este statul român care nu își educă poporul, nu-l apără, nu-l sprijină și nu-l susține, îl trimite într-un război, al liberalizării, din care puțini vor ieși câștigători”.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *