Acasă » Regenerabile » AFM lucrează la remedierea sistemului de aplicații online pentru prosumatori

AFM lucrează la remedierea sistemului de aplicații online pentru prosumatori

13 septembrie 2019
Eolian
Bogdan Tudorache

Autoritatea Fondului de Mediu (AFM) lucrează în continuare la remedierea problemelor care au dus la oprirea aplicației informatice dedicate înregistrării de cereri pentru montarea panourilor fotovoltaice. Marți, Andrei Iorgulescu, Director Direcția Generală Proiecte, Administrația Fondului pentru Mediu a declarat pentru energynomics.ro că aplicația a funcționat timp de doar șase ore și jumătate, în această primă sesiune din 10 septembrie, până în jurul orelor 16.30, după care a fost închisă.

”Pentru efectuarea unor analize asupra modului de funcționare a înscrierii persoanelor fizice în cadrul Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, aplicația informatică nu va fi disponibilă începând din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul în aplicație, pentru înscrierea persoanelor fizice în Program, se va relua în cel mai scurt timp, după finalizarea analizelor efectuate”, se arată pe site-ul AFM.

Pe 11 septembrie, președintele AFM, Cornel Brezuică a declarat pentru e-nergia.ro: “Vrem să verificăm dacă ce s-a depus este corect. Facem analizele noastre interne , am început evaluarea cererilor de finanțare depuse. O să punem cât de repede un anunț referitor la numărul cererilor depuse”. Ultima informație oficială este cea de marți, când pe site-ul AFM era precizat că ”în aplicația informatică pentru gestionarea Programului Casă Verde Fotovoltaice au fost înscrise, în 10.09.2019, 13.271 cereri de finanțare. Administrația Fondului pentru Mediu este în proces de analiză a acestor cereri de finanțare, urmând a fi anunțată din timp reluarea înscrierilor în Program”.

Un calcul efectuat pe baza faptului că au fost validați circa 245 de instalatori, relevă o medie de aproximativ 54 de aplicații per instalator.

Interesul pentru program a fost foarte mare, iar în presă au apărut chiar unele informații conform cărora toți banii au fost epuizați din prima zi, informație infirmată de sursele noastre.

”Într-adevăr, a existat un interes mare pentru program, însă nu s-au epuizat toți banii, așa cum au titrat unele publicații online. Una din regiuni s-a mișcat însă într-un ritm superior față de celelalte, regiunea Oltenia, iar acolo s-au epuizat fondurile, iar pe locul secund s-a situat regiunea Centru, care mai are foarte puțini bani nealocați. Regiunea București-Ilfov are, însă, disponibile foarte multe fonduri, deocamdată – însă aici există și cele mai mari fonduri”, ne-a declarat Marian Mândru, coordonator campanii energie regenerabilă, Greenpeace.

Din păcate datele statistice nu mai sunt disponibile, până la repornirea aplicației.

”Deocamdată aplicația online este oprită, înțeleg că au nevoie de un timp de analiză – nu mi-este clar dacă e o problemă tehnică a aplicației sau de capacitatea AFM de a analiza datele recepționate deja. AFM a declarat că se va redeschide aplicația, fără însă a comunica și când va efectua acest lucru. Ar fi important ca aplicația să fie deschisă toată lumea, în același timp. Pentru că dacă s-ar deschide impromptu, și vor aplica doar unii instalatori, nu ar fi corect din punct de vedere al concurenței”, a mai spus Mândru, explicând că din ultimele cifre disponibile aplicaseră instalatori pentru circa 40% din fonduri. Andrei Iorgulescu nu a putut însă confirma sau infirma această cifră.

”În zona Oltenia a fost integral consumat disponibilul alocat. Nu am putea spune acum care ar fi totalul fondurilor rămase disponibile în țară, vrem să verificăm eventualele erori din aplicație, să efectuăm o analiză și vor reveni după ce verificăm și eventualele erori ale aplicațiilor”, a mai spus Iorgulescu.

AFM va anunța oficial reluarea programului în zilele următoare, a adăugat reprezentantului Fondului.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *