Acasă » Analize » AFM aprobă 40 de milioane de euro pentru iluminatul public

AFM aprobă 40 de milioane de euro pentru iluminatul public

25 iunie 2021
Analize
Gabriel Avăcăriței

În două sesiuni de lucru din aceeași săptămână, Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat, la jumătatea lunii mai, 342 de proiecte de eficiență energetică și gestionare inteligentă a energiei în infrastructura de iluminat public. Valoarea totală a fondurilor puse la dispoziția municipalităților este de aproape 40 de milioane de euro (circa 200 de milioane de lei).

Toate județele sunt reprezentate, iar județul Botoșani are cele mai numeroase proiecte aprobate (17), însumând circa 9,5 milioane de lei. Pe următoarele poziții, cu câte 16 proiecte aprobate, se plasează județele Alba și Bacău, cu alocări cumulate de 11, respectiv 8,9 milioane de lei. Suceava are 15 proiecte aprobate, în majoritate în valoare de circa 500.000 de lei, cu trei excepții; localitățile Arbore, Liteni și Vatra Dornei au obținut sume apropiate de plafonul maxim, un milion de lei.

Pe ultimele locuri după numărul de proiecte acceptate la finanțare de către AFM se află județele Giurgiu și Călărași, cu câte două, Teleorman, Sibiu, Covasna și Bistrița-Nasăud, cu câte patru.

Nouă proiecte au obținut sumele maxime – un milion de lei – adică circa 80, până la 90% din valoarea eligibilă a proiectului: Drajna și Sinaia (Prahova), Vorona (Botoșani), Ghimpați (Giurgiu), Brastavățu (Olt), Erbiceni (Iași), Liteni (Suceava), Ulmeni (Maramureș) și Podari (Dolj). Alte 52 de proiecte au primit peste 900.000 de lei, iar între acestea apar și câteva municipalități mari: Pitești, Baia Mare, Piatra Neamț, Timișoara, Giurgiu, Cluj-Napoca, Alba Iulia. Între municipalitățile care au obținut sume importante pentru finanțarea iluminatului public se numără și stațiuni turistice (Sinaia, Bușteni, Mangalia, Moieciu), localități în plină dezvoltare imobiliară, precum Snagov, Buftea, 1 Decembrie, Balotești sau Chitila, din Ilfov, sau centre economice relevante în plan local, precum Anina, Ineu, Fetești, Petricani, Filipeștii de Pădure, Cugir, Lupeni sau Făgăraș.

Toate sunt cereri de finanțare depuse în intervalul iulie-septembrie 2020, cu cele mai multe dintre ele (281) depuse la finalul lunii iulie, imediat după lansarea apelului de proiecte.

În general, lucrările pot dura în jur de 12 luni, mai ales pentru proiectele mai ample. Înainte de execuția efectivă, fiecare proiect de finanțare trebuie semnat de AFM și de beneficiar, după care primăria va lansa licitația pentru alegerea firmei care va realiza proiectul tehnic și a celei care va executa lucrările.

Dincolo de finanțarea directă, crucială pentru unitățile administrative mici și relativ sărace, acest tip de finanțare poate avea un important rol de levier. Un exemplu perfect este proiectul prin care Timișoara va moderniza iluminatul public din trei mari cartiere ale orașului. Primăria Timișoara va schimba integral rețeaua de iluminat din trei mari cartiere din zona de nord a municipiului, prin instalarea a 531 de corpuri de iluminat noi, eficiente, în cadrul unui contract în sumă de 2 milioane de lei. Din acesta, doar jumătate vine de la Administrația Fondului de Mediu.

27 de proiecte vor primi 70% sau mai puțin din sumele necesare, astfel încât cele 16,7 milioane de lei alocate de către AFM ar putea însemna peste 20 de milioane de lei în investiții efectuate.

Pentru toate proiectele câștigătoare, principalul obiectiv este obținerea unui sistem de iluminat public inteligent, nou, modern, unitar, economic și ecologic, care va determina reducerea semnificativă a cheltuielilor cu energia electrică și reducerea costurilor cu întreținerea.

În primul trimestru din 2021, consumul de energie electrică pentru iluminatul public a înregistrat o scădere cu 11,9%, față de perioada corespunzătoare a anului 2020, în condițiile în care consumul populației a crescut cu 9,6%, iar pe ansamblu, consumul la nivel național a urcat cu 0,5%, până la 14.207,3 milioane kWh. Tendințele vin în continuarea celor sesizate la nivelul anului 2020, când consumul final de energie electrică a fost de 53.462,5 milioane kWh, cu 3,3% mai mic față de anul 2019; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 11,0%, iar consumul populației a crescut cu 5,1%. Și în 2019, consumul final de energie electrică s-a redus față de 2018 (55.298,9 milioane kWh), dar iluminatul public a înregistrat o creștere cu 10,6%, iar consumul populației a crescut cu 21,9%, față de anul anterior. În ultimii 5 ani, consumul de energie electrică pentru iluminatul public a scăzut cu 13,5%, față de un declin de doar 2,5% al consumului la nivel național și față de o reducere de 5,3% a consumului în economie.

Diferența o face consumul în creștere la nivelul populației, cu aproape 8% în ultimii 5 ani.

–––––––––––––-

Articolul a apărut inițial în numărul din iunie  2021 al Energynomics Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier acest număr (octombrie 2020), în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *