Acasă » Electricitate » AFEER: Plafonarea prețului energiei nu este o soluție – taxele ar trebui reduse sau anulate

AFEER: Plafonarea prețului energiei nu este o soluție – taxele ar trebui reduse sau anulate

7 octombrie 2021
Distribuţie
energynomics

Plafonarea preţului la energie nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul, iar soluţia propusă de furnizori se referă la reducerea sau anularea accizei şi a taxei pe valoarea adăugată (TVA), a afirmat, joi, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o întâlnire cu presa.

El a fost întrebat dacă, în opinia sa, plafonarea preţurilor la consumatori este o soluţie pentru contracararea preţurilor mari.

„Orice ingerinţă în piaţă nu este o soluţie; plafonarea nu face decât să mute problema dintr-un loc în altul. Aici depinde foarte mult şi cum se defineşte această „plafonare”. Unele ţări spun „plafonare” şi la compensarea parţială a facturii. În al doilea rând, depinde foarte mult de cum e definită „plafonarea”: poate fi de la compensare parţială până la limitarea preţului angro, ceea ce înseamnă încurajarea exportului”, a explicat Urluescu, conform Agerpres.

De asemenea, întrebat care ar fi soluţia optimă, el a răspuns: „AFEER a propus încă de la început reducerea sau anularea TVA şi a accizei; astfel s-ar fi făcut simplu şi rapid o compensare directă fără a complica schema de decontare. În plus, modificarea taxării la toţi consumatorii ar fi evitat efectul indirect asupra coşului de consum”.

De asemenea, Cristian Culea, membru în boardul director al Asociaţiei, a arătat că cei trei mari producători de electricitate – Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia – nu vin cu energie în piaţă pentru a răspunde la ofertele de cumpărare ale furnizorilor, ceea ce duce tot la scumpiri.

„Furnizorii vor să cumpere energia la preţul pieţei, dar volumele puse în vânzare de producători sunt mai mici şi pe termene mai scurte faţă de anul trecut. E uimitor că la acest preţ producătorii nu produc la capacitatea maximă, este un semn de întrebare. De asemenea, este de mirare că la acest preţ încă importăm energie”, a susţinut Culea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *