Acasă » Interes general » AFEER face apel la autorități din nou pentru o legislație echitabilă, realizată cu consultarea pieței

AFEER face apel la autorități din nou pentru o legislație echitabilă, realizată cu consultarea pieței

12 iulie 2023
Interes general
energynomics

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER atrage atenția că, în prezent, piața nu este influențată, cum ar fi normal, de cererea și oferta de energie electrică și gaze naturale, ci, în primul rând, de reglementări. Această situație nu este benefică pe termen lung nici actorilor din piață, nici bugetului statului și, cu atât mai puțin, consumatorilor, atât casnici, cât și industriali.

”În urma numeroaselor reglementări și modificări ale legislației primare (nu mai puțin de 18 în ultimele 18 luni!), la care se adaugă cele la legislația secundară, piața de energie (atât gaze naturale, cât și energie electrică) a ajuns în impas: nu se mai încheie contracte pe termene mai lungi de o lună. Această situație afectează atât activitatea producătorilor, a furnizorilor, cât și a consumatorilor (în special cei non-casnici)”, susțin oficialii AFEER.

”Ultima decizie a Parlamentului, promulgată de Președintele Klaus Iohannis, de a modifica legea 153/2022 și de a introduce un nou plafon pentru decontare, de 900 lei/MWh, este o lovitură în plus dată pieței. Adoptată absolut netransparent, fără consultarea actorilor din piață, noua modificare legislativă nu face decât să dea dreptate, o dată în plus, Comisiei Europene, care, în recentul Raport de țară privind statul de drept, sublinia că România ”nu a înregistrat niciun progres în ceea ce privește asigurarea unei consultări publice eficiente înainte de adoptarea unui proiect legislativ”, adaugă aceștia.

O dovadă în plus că noul plafon adoptat de parlamentari nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în piață îl reprezintă ofertele de vânzare depuse de producări, de 1.000 lei/MWh, mult peste plafonul de 900 lei/MWh. De altfel, licitațiile de pe OPCOM, la acest preț, au fost anulate, pentru că nici un furnizor nu a dorit să participe.

Nu trebuie uitat că furnizorii au achiziționat energie electrică pentru consumatori din timp, încă de anul trecut pentru acest an, la prețuri mai mari, chiar și de peste 2.000 lei/MWh, multe prin mecanisme publice de tranzactionare.

Subliniem că Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE) asigură doar o parte din energia necesară consumatorilor.

Pe de altă parte, pe piețele regionale și europene la termen se observă o inversare a tendinței în ceea ce privește prețurile: odata cu sfarsitul primaverii, acestea au început să crească, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică.

Astfel, un plafon de 900 lei/MWh nu garanteaza acoperirea costurile de achiziție a energiei electrice in conditiile plafonarii preturilor la consumatori.

Deasemenea, ne asteptam ca alimentarea Fondul de Tranziție Energetică sa fie mult redusa, în condițiile în care ultima lună decontată complet de către ministerele Energiei și Muncii este luna mai 2022! Adică cu 14 luni în urmă!

”A trecut exagerat de mult timp de când s-au făcut ultimele decontări complete. În tot acest timp s-au strâns datorii ale statului către furnizorii de energie electrică și gaze naturale. Dacă, până acum, statul a făcut din cand in cand plăți parțiale, de-acum înainte nu știm cum va reuși să achite furnizorilor subvențiile pe care aceștia, practic, le-au acordat populației și companiilor. Cum din taxarea privind activitatea de productie si din cea de tranzactionare nu se alimentează suficient Fondul de Tranziție Energetică, iar prețurile în piață și-au inversat trendul și încep să crească, există o îngrijorare profundă a furnizorilor că nu li se vor mai deconta cheltuielile făcute și, cu atât mai puțin, cele pe care urmează să le facă până la sfârșitul lunii martie 2025, când se încheie schema de ajutor instituită de către autorități”, spune Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

În contextul dat, cu toate aspectele semnalate, AFEER solicită autorităților ca legislația să fie echitabilă, să asigure o competiție corectă, să fie compatibilă cu reglementările europene și să nu introducă probleme suplimentare pentru sectorul energetic.

”Astfel, având în vedere că toate solicitările de decontare sunt avizate de către ANRE, pe baza verificarii costurilor reale din contractele derulate în luna respectivă, considerăm că orice plafon de achizitie, indiferent de cifra stabilită prin legislație, nu are sens și trebuie eliminat!

”De asemenea, dacă autoritățile intenționează să modifice legislația existentă, atât în ceea ce privește decontarea, cât și eliminarea schemei privind plafonarea/compensarea facturilor, precum și supraimpozitarea companiilor, solicităm ca aceasta să se faca înainte de începutul sezonului rece și să fie anunțată din timp, pentru a da posibilitatea producătorilor, traderilor și furnizorilor să facă achizițiile cu energie electrică și gaze naturale necesare pentru bunul mers al companiilor, dar, în primul rând, pentru consumatori.

”În consecință, solicităm ca, la adoptarea oricărui act normativ ce influențează piața energiei electrice și a gazelor naturale, să fie consultați și specialiștii AFEER! Suntem convinși că, doar în acest fel, legislația va fi mult mai justă și completă, piața își va putea reveni, iar toți actorii din piață, alături de consumatorii casnici și non-casnici, vor avea de câștigat”, au mai spus reprezentanții asociației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *