Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » AEI și FEL România explică scumpirile la energie electrică și gaze naturale

AEI și FEL România explică scumpirile la energie electrică și gaze naturale

5 iulie 2021
Analize
Gabriel Avăcăriței

Prețul de astăzi al energiei este rezultatul situației din sectorul energetic, subliniază Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI): pe de o parte, un deficit de generare, iar pe de altă parte, o politică deficitară sub aspectul promovării resurselor de gaze naturale autohtone. “Un cumul de elemente stabilește premisele pentru confruntarea Uniunii Europene (UE) și implicit a României cu o creștere semnificativă a prețurilor gazelor naturale, a cărei efect va fi resimțit și pe segmentul pieței de energie electrică”, afirmă și Georgian Albu, General Manager FEL România.

Future Energy Leaders (FEL) România, programul de tineret al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă, au lansat o analiză a elementelor de cauzalitate ale creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Variația prețului înregistrat pe bursa zilnică de energie, conform Operatorului Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale (OPCOM) – Piața pentru Ziua Următoare (PZU), în anul 2021 (ianuarie-iunie) vs. 2020 este de +181%, iar fluxurile transfrontaliere de import de energie au înregistrat o creștere de 23,1% în 2020 vs. 2019. Studiul identifică unele dintre principalele motive generatoare a situației din prezent:

 • creșterea accelerată a prețului emisiilor de CO2. Certificatele de emisii se tranzacționează la peste 55 de euro, de la o medie de 24 de euro. Sectorul energetic este cel mai afectat.
 • continua scumpire a gazelor naturale. Gazprom – unul din principalii actori care aprovizionează Europa cu gaze naturale, anunță un preț cu peste 50% mai ridicat decât cel de anul trecut.
 • reconfigurarea ecuației geopolitice regionale prin decizia Federației Ruse de a renunța la ruta ucraineană de transport pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Europei
 • revenirea la cote normale a consumului industrial pe plan național odată cu ridicarea restricțiilor pandemice

Conform lui Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă “Consumatorii români se confruntă cu o creștere a prețurilor la toate formele de energie. În mod greșit aceasta este pusă pe seama liberalizării piețelor de energie. Trebuie să respingem categoric această ipoteză – Liberalizarea nu crește sau scade prețul – ci doar stabilește premisele pentru a reflecta în mod fidel starea și dinamica înregistrată de sectorul energetic.

Prețul energiei de astăzi este costul pe care-l generează situația din sectorul energetic, caracterizat, pe de-o parte de un deficit de generare, iar pe de altă parte de o politică deficitară sub aspectul promovării resurselor de gaze naturale autohtone.”

Consumatorii plătesc prin facturi costurile de achiziție, înmagazinare (după caz), transport, distribuție și taxe reglementate.

Însă, dintre acestea, doar costurile de achiziție vor crește, aspect reflectat într-o majorare de aproximativ 19% a unei facturii medii de gaze naturale, respectiv de 6-7% la nivelul unei facturi de electricitate.

Pe segmentul gazelor naturale, la un consum anual de aproximativ 15 MWh/loc de consum Rezidențial Pasiv, valoarea medie a unei facturi ar putea crește de la aproximativ 194 lei/lună la aproximativ 231 de lei/ lună.

Pe segmentul energiei electrice, la un consum anual de aprox. 1.18 MWh/loc de consum Rezidențial Serviciu Universal, valoarea medie a unei facturi ar putea crește de la aproximativ 80 lei/lună, la aprox. 85 lei/lună.

“Ca urmare a creșterii prețului de achiziție a energiei, în contextul liberalizării piețelor, există posibilitatea ca această scumpire să fie asociată de către actori ai sectorului energetic, între care și consumatorii finali, cu o decizie strict comercială a producătorilor / furnizorilor de energie și gaze naturale de maximizare a câștigurilor înregistrate”, menționează Adrian Vintilă, Communication & Media Manager FEL România. “Analizând influențele din piață, constatăm că situația este mult mai complexă, obiectivă și cu implicații la nivelul economiei naționale. De aceea, este important să înțelegem fenomenul, să identificăm cauzele și să informăm stakeholderii despre importanța solidarității lor în fața acestei provocări comune.”

FEL România consideră că impactul resimțit de consumatorul final din România în contextul creșterii prețurilor conexe serviciilor de utilități (gaze naturale și energie electrică) poate fi atenuat prin următoarele măsuri:

1. Pe termen scurt

 • continuarea campaniei de informare a consumatorilor finali pentru a încuraja identificarea celor mai avantajoase condiții de preț și de livrare;
 • urgentarea demersurilor de identificare și clasificare a consumatorilor vulnerabili, cu accent pe implementarea unor măsuri pentru creșterea performanței energetice a fondului de locuințe;
 • încurajarea producerii de energie electrică în regim de prosumator prin programe naționale de tip suport. Ca exemplu, amintim Casa Verde Fotovoltaice.

2. Pe termen mediu

 • îmbunătățirea portofoliului de servicii oferite de operatorii depozitelor de înmagazinare, prin introducerea posibilității de a înmagazina gaze naturale în baza unui profil multi-anual și acordarea unor discount-uri;
 • urgentarea emiterii legislației aferente exploatărilor din Marea Neagră, producția prognozată din arealul pontic fiind de natură a echilibra raportul între cererea și oferta regională de gaze naturale pe termen mediu și lung;
 • simplificarea procesului de a deveni prosumator din punct de vedere legislativ.

3. Pe termen lung

 • securizarea unor proiecte energetice strategice de investiții prin PNRR, menite a soluționa criza de generare a energiei electrice pe plan local;pregătirea rundei a XI-a de concesiuni necesară identificării unor noi perimetre cu potențial petro-gazier.

Despre Future Energy Leaders Romania (link)

Future Energy Leaders Romania (FEL Romania) este programul de tineret al Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) si face parte din rețeaua globala a Future Energy Leaders, dezvoltata de World Energy Council. FEL Romania este o rețea de tineri profesioniști ce dezbat idei si dezvolta proiecte. Printre obiectivele programului se numără profesionalizare tinerilor din energie si dezvoltarea competentelor necesare celei de-a 4-a revoluții industriale, creșterea gradului de angajabilitate si prezenta mai mare a tinerilor in poziții de decizie. FEL Romania își propune de asemenea să fie o platformă de comunicare și cooperare între noua generație și actuala elită din domeniul energiei, cooperare pe care o consideră vitală pentru o bună dezvoltare a sectorului energetic să modul în care acesta interacționează cu alte domenii. FEL Romania își propune să accelereze tranziția către o economie bazată pe energie curată și reducerea impactul negativ pe care energia îl are asupra mediului.

Despre Asociația Energia Inteligentă (link)

Asociația Energia Inteligentă (AEI) reunește profesioniști din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice și eficienței energetice. Membrii săi militează pentru creșterea transparenței în piața de energie din România, pentru eficientizarea consumului de energie în toate sectoarele de activitate și pentru folosirea responsabilă a tuturor resurselor.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al energynomics.ro din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare energynomics.ro: site-ul, revista, emisiunea TV și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *