Acasă » Petrol și Gaze » AEI: România a atins un nivel de încărcare a depozitelor de gaze de 47%

AEI: România a atins un nivel de încărcare a depozitelor de gaze de 47%

13 iulie 2022
Import-Export
Bogdan Tudorache

România are astăzi gaze de import și a atins un nivel de încărcare a depozitelor de 47%, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI).

”România are noroc că firmele de furnizare de gaze din Ungaria importă gaze din Federația Rusă prin conducta South Stream și descarcă o parte din gazele care tranzitează România și în Romania. România are astăzi gaze de import și a atins un nivel de încărcare a depozitelor de 47% din noroc. Dacă Ungaria ar fi fost pe lista neagră a Rusiei, sau dacă nu era nevoită să tranziteze Romania, probabil că România nu beneficia de cele 2 – 3 milioane mc/zi gaze naturale, ceea ce ar fi făcut ca depozitele românești de gaze,  probabil, să fie doar la un nivel de 35-38 %, iar la sfârșitul ciclului de înmagazinare, probabil, am fi atins doar un nivel de 65-70%”, susține Dumitru Chisăliță, președintele AEI.

”În situata în care norocul va fi de partea României și în continuare, respectiv importul realizat de alte firme din Rusia și revândute în România va funcționa până la primăvară și vom avea noroc de o iarnă ușoară, România ar putea să treacă această iarnă relativ bine, probabil exceptând două trei episoade în care perioade mai răcoroase ar impune anumite restricții”, spune el.

”Dacă România este părăsită de norocul care oricum ne însoțește de 10 ani, iarnă de iarnă, și nu vor mai curge gaze din Rusia către România, sau firmele străine care importă astăzi gaze în România, vor alege să nu mai vândă aceste gaze în România, sau nu găsim nici alte gaze, totul așezat pe o iarnă grea, lucrurile vor fi critice pentru perioada decembrie 2022 – martie 2023, cu posibile episoade extreme în luna februarie 2023 (statistic luna februarie este luna cu cele mai coborâte temperaturi și luna în care cantitățile de gaze din depozite sunt reduse)”, a adăugat analistul.

”Astfel, se impun detalierea Planurilor pentru situații de urgență pe piața de gaze naturale, care să permită raționalizarea gazelor pentru consumatorii economici, în funcție de valoare deficitului. Un val de frig de 14 zile cu temperaturi sub -15 C în ultima parte a iernii ar necesita raționalizarea aproape a tuturor consumatorilor exceptând consumatorii casnici și consumatorii esențiali. Practic, aproape toată România ar trebui să fie închisă. Chiar dacă teoretic consumatorii casnici nu vor fi afectați, realitatea s-ar putea să infirme această cerință. Trebuie să avem în vedere că în situații de frig extrem consumatorii care sunt mai aproape de sursă consumă mult și fac ca gazele să nu mai ajungă în cantitatea și presiunea minimă de funcționare a aparatelor la consumatorii din extremitățile sistemului de transport sau distribuție, aceștia rămânând efectiv fără gaze. Chiar dacă scenariul unei ierni viitoare grele este redus, totuși acest scenariu ar trebui luat în calcul”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *