Acasă » Petrol și Gaze » AEI: Prețul gazelor naturale va rămâne constant în această iarnă, fără sincope în furnizare

AEI: Prețul gazelor naturale va rămâne constant în această iarnă, fără sincope în furnizare

25 septembrie 2020
Consumatori
Energynomics

Bogdan Tudorache

Deși piața gazelor naturale trece printr-o transformare puternică și vom asista la creșteri ale prețului gazului marfă față de prețurile actuale, această creștere nu va fi resimțită de majoritatea consumatorilor casnici de gaze.

”Nu vor fi probleme în asigurarea cu gaze a consumatorilor datorită cantităților mari de gaze din depozitele de înmagazinare și a dezvoltării infrastructurii de transport gaze”, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Prognozele meteorologice pentru Europa Centrala și Est Europeană pentru iarna 2020/2021 indică o iarnă blândă, astfel încât cererea de gaze în această regiune se va situa probabil la nivelul cererii din ultimii ani. Evoluția prețului gazelor în regiune va urma un ușor trend ascendent, odată cu creșterea cererii, însă, cel mai probabil prețul mediu al gazelor în lunile de iarnă nu va depăși 14 -15 euro/MWh (68 – 72,75 lei/MWh).

România se înscrie în același scenariu, arată studiul realizat Asociația Energia Inteligentă, astfel încât prețul gazelor naturale pentru iarna 2020 / 2021 va fi similar cu cel din iarna precedentă.

”Pentru consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu întrevăd schimbări semnificative la nivelul prețului pe care acesta o să-l plătească. Prețul gazelor va fi la un nivel aproape identic pentru majoritatea consumatorilor casnici cu cel plătit în iarna 2019/2020”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Cantitatea mare de gaze depozitate în România (peste 90% din capacitatea depozitelor), temperaturile ridicate prognozate pentru lunile octombrie și noiembrie 2020, dar și costurile ridicate ale gazelor din depozite, probabil va duce la deschiderea depozitelor abia către luna decembrie 2020, ceea ce va face ca disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie și februarie 2021 (lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic) să fie la un nivel de 25-30 mil. mc/zi. Acest lucru va permite teoretic acoperirea consumului de gaze al României exclusive din intern, în majoritatea zilelor de iarnă, spun autorii studiului.

Importuri de 5-15 mil. mc/zi

În zilele cu temperaturi foarte scăzute (dacă numărul consecutive al acestora nu va depăși 7 zile), România va avea nevoie de 5-15 mil. mc/zi gaze din import, gaze care nu ar trebui să fie (exceptând accidentele) o problemă în a fi achiziționate din import având în vedere prețul comparativ al gazelor din import cu prețul din România, dar și importantele modificări în infrastructura românească care vor asigura curgerea mai rapidă a gazelor din Ungaria către principala zonă de consum din România, București – Ploiești, urmare a stațiilor de comprimare montate în sistemul românesc de transport și a construcției BRUA. Este posibil ca alte zone ale României să aibă de suferit datorită configurației actuale a sistemului de transport.

Evoluția prețului marfă a gazelor naturale în România (exclusiv servicii) va urma un trend ascendent în lunile următoare putând atinge un preț maxim de 81,65 lei/MWh în iarna 2020/2021. Această previzionare nu ia însă în calcul scenariul întreruperii activităților economice cu scopul de a opri răspândirea virusului SARS-COV-2.

”În această analiză nu am luat în calcul scenariul (posibil în opinia mea) de oprire a activităților datorită Crizei Valului II Covid, aspect care va determina scăderi ale cererii de energie și va genera o ofertă mai ridicată decât cererea cu diminuare prețului la gaze marfă”, a explicat Dumitru Chisălită.

În ultimele luni, piața de gaze naturale a prezentat o evoluție atipică, cauzată de multiplele modificări legislative, supraofertei de gaze datorată iernii blânde 2019/2020 și cantităților mari de gaze depozitate anterior datei de 31 decembrie 2019, ca urmare a pericolului existent la acel moment de oprire a gazelor prin Ucraina, la care se adaugă pentru iarna 2020/2021 importantele modificări ale capacităților de transport prin finalizarea noilor rute de transport și permisivitatea creșterii și diversificării cantităților de gaze în Europa Centrală și de Est (Turkish Stream, TAP, TANAP, LNG, etc.).

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *